V Británii zaznamenali januárový teplotný rekord - 19,6 stupňa

V Británii a zároveň v Škótsku padol nový rekord najvyššej januárovej teploty od začiatku meraní. Zaznamenali ho v obci Kinlochewe ležiacej na severozápade Škótskej vysočiny, kde podľa predbežných údajov Met Office namerali v nedeľu 19,6 stupňa Celzia. Informovala o tom agentúra PA Media.

29.01.2024 06:07
debata (1)
Počasie na týždeň: Teplé, na horách rozprávkové
Video

Táto teplota prekonala predchádzajúce rekordy zaznamenané v roku 2003 v obciach Inchmarlo a Aboyne v regióne Aberdeenshire, respektíve vo waleskej obci Aber v rokoch 1958 a 1971. Všetky mali hodnotu 18,3 stupňa Celzia.

kiča, čaputová, taraba, mareková Čítajte viac Slovensko za globálne otepľovanie nemôže, tvrdí Taraba. Nestačí len ukazovať prstom, zhodli sa odborníci

Hovorca Met Office uviedol, že vysoké teploty v oblasti sú výsledkom kombinácie silného južného prúdenia a meteorologického javu známeho ako föhnový efekt. Ten nastáva vtedy, keď prúdiaci vzduch narazí na pohorie a pri stúpaní stráca vlhkosť a ohrieva sa. Keď takýto vzduch pohorie prekoná, na jeho druhej strane je už teplý a suchý.

Bratislava / Električka / Dažde / Búrka / Čítajte viac S divokými búrkami sa to bude len zhoršovať. Bratislava nie je pripravená na prívalový lejak

Južné prúdenie tiež prinesie do častí Spojeného kráľovstva v priebehu nasledujúcich 24 hodín piesok zo Sahary. V Škótskej vysočine zasahovali v nedeľu aj hasiči, keďže pri dedine Glencanisp bol hlásený lesný požiar.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teplotný rekord