Odkiaľ má Hamas výbušniny? Z nevybuchnutej izraelskej munície

Významná časť výbušnín a zbraní, ktoré palestínske hnutie Hamas používa pri bojoch proti izraelskej armáde, pochádza zo samotného Izraela. Napísal to denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na názor odborníkov a tajných služieb. Podstatná časť výbušnín, ktoré Hamas používa, napríklad pochádza z nevybuchnutej izraelskej munície. Ďalším zdrojom sú zrejme krádeže a časť zbraní palestínski ozbrojenci ukoristili počas útoku zo 7. októbra.

29.01.2024 08:10
debata (17)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Podľa analytikov a predstaviteľov tajných služieb sa Hamas, ktorý EÚ, USA a ďalšie štáty považujú za teroristickú organizáciu, v posledných rokoch špecializoval na opätovné použitie výbušnín, ktoré získaval z nevybuchnutej izraelskej munície. Napríklad z bežnej leteckej bomby s hmotnosťou 340 kíl je Hamas schopný získať materiál pre desiatky rakiet, ktoré potom vystreľuje na izraelské územie. „Nevybuchnutá munícia je hlavným zdrojom materiálu pre Hamas,“ povedal denníku izraelský bezpečnostný expert Michael Kardaš.

Izrael, Palestína, Medzinárodný súdny dvor, hamas, haag Čítajte viac Súd v Haagu nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde v Gaze. Bránime sa, tvrdí Netanjahu

Po mnohých rokoch bojov a delostreleckých či leteckých izraelských úderov zostali na území Pásma Gazy, ktoré hnutie Hamas ovládlo v roku 2007, desiatky ton nevybuchnutých bômb a striel. Odhaduje sa, že zhruba desať percent bômb a delostreleckých granátov pri použití nevybuchne, pri starších zbraniach však miera zlyhania dosahuje aj 15 percent.

Svojou schopnosťou využiť izraelskú muníciu sa Hamas niekoľkokrát verejne pochválil. „Naša stratégia spočíva v opätovnom použití týchto kusov (munície), čím meníme krízu na príležitosť,“ povedal v roku 2020 jeden z veliteľov ozbrojeného krídla Hamasu, brigád Kasám, stanici Al-Džazíra. V roku 2019 brigády Kasám napríklad oznámili, že sa chystajú využiť pre výrobu rakiet muníciu z britskej vojenskej lode, ktorá sa počas prvej svetovej vojny potopila pri brehoch Pásma Gazy.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video

Ďalším zdrojom zbraní pre hnutie Hamas sú krádeže z izraelských vojenských skladov a základní. Správa izraelskej armády z minulého roka uviedla, že sa odcudzili stovky strelných zbraní a granátov, ktoré potom skončili na Západnom brehu Jordánu či v Pásme Gazy. „Zásobujeme našich nepriateľov vlastnými zbraňami,“ stojí v správe, s ktorou sa denník oboznámil. Do Pásma Gazy sa potom cez Egypt pašujú zbrane z ďalších krajín v regióne.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

Časť svojej vojenskej výbavy potom hnutie Hamas ukoristilo na izraelských základniach pri teroristickom útoku zo 7. októbra, keď podľa izraelských úradov zahynulo 1 200 ľudí a ďalších 250 ľudí bolo zavlečených na palestínske územie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael