Súd v Haagu nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde v Gaze. Bránime sa, tvrdí Netanjahu

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) dnes predbežným opatrením nariadil Izraelu, aby prijal všetky kroky, ktoré zabránia genocíde a zlepšia humanitárnu situáciu v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie vojenskú operáciu proti palestínskemu hnutiu Hamas.

26.01.2024 14:10 , aktualizované: 16:07
Izrael, Palestína, Medzinárodný súdny dvor,... Foto: ,
Osoba máva palestínskou vlajkou, na proizraelskom proteste pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu v Holandsku 12. januára 2024.
debata (24)

Súd, ktorý zasadal na podnet Juhoafrickej republiky, zároveň žiada, aby ho Tel Aviv do mesiaca informoval, čo urobil pre naplnenie nariadenia. Predbežné opatrenie však nevyhovelo juhoafrickej požiadavke, aby súd nariadil zastaviť vojnové operácie v Gaze.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Juhoafrická republika v piatok privítala rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý svojím predbežným opatrením nariadil, aby Izrael podnikol kroky na zabránenie genocíde a na zlepšenie humanitárnej situácie v palestínskom Pásme Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok v reakcii na predbežné opatrenie MSD vyhlásil, že Izrael bude na svoju obranu „naďalej robiť, čo je potrebné“.

Izrael, Palestína, Medzinárodný súdny dvor, hamas, haag Čítajte aj Izrael na súde v Haagu pripomenul holokaust Židov. Odmieta obvinenia, že pácha genocídu

Netanjahu opäť odmietol tvrdenia o tom, že Izrael sa dopúšťa genocídy, ako „poburujúce“ a avizoval, že bude pokračovať „v tom, čo je potrebné na obranu krajiny a našich ľudí“.

„Ako každá krajina, aj Izrael má prirodzené právo brániť sa,“ uviedol Netanjahu vo svojom vyhlásení. Dodal, že pokus odoprieť Izraelu toto základné právo „je očividnou diskrimináciou židovského štátu a bol spravodlivo odmietnutý.“

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Izraelský veľvyslanec na Slovensku Eitan Levon hovorí o reakcii jeho krajiny na útok teroristov z Hamasu. / Zdroj: TV Pravda

Ministerstvo zahraničných vecí JAR, ktorá bola iniciátorom podania, vo svojom vyhlásení citovanom agentúrou AFP označilo verdikt MSD za rozhodujúce víťazstvo medzinárodného práva a významný míľnik v snahe o dosiahnutie spravodlivosti pre palestínsky ľud.

Sídlo medzinárodného súdneho dvora v Haagu Čítajte aj Izrael stojí pred medzinárodným súdom. Čelí obvineniu z genocídy

Juhoafrická republika (JAR) v decembri na pôde MSD oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Súd žiadala, aby nariadil Izraelu zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy. Izrael v reakcii žiadal, aby MSD túto kauzu neprijal.

MSD však v piatok oznámil, že žalobu nezamietne a bude sa ňou zaoberať, pretože má právomoc rozhodovať o mimoriadnych opatreniach, ktoré Juhoafrická republika požadovala vo svojom podaní proti Izraelu.

Piatkové rozhodnutie je len dočasné a posúdenie obvinení z genocídy môže trvať celé roky, pripomína AP.

MSD v piatok Izraelu nariadil prijať okamžité opatrenia, ktoré umožnia prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a riešenie nepriaznivých životných podmienok Palestínčanov. Izrael musí tiež podniknúť opatrenia, ktorými zabráni a potrestá priame podnecovanie na páchanie genocídy vo vojne v Pásme Gazy.

Predbežné opatrenie MSD však nevyhovelo juhoafrickej požiadavke, aby Izraelu nariadil zastaviť vojnové operácie v Pásme Gazy.

MSD, ktorý zasadal na podnet JAR, zároveň žiada, aby ho Tel Aviv do mesiaca informoval, čo urobil pre naplnenie predbežných opatrení.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Medzinárodný súdny dvor v Haagu #útok na Izrael #Pásmo Gazy Hamas