Izrael na súde v Haagu pripomenul holokaust Židov. Odmieta obvinenia, že pácha genocídu

Zástupca Izraela dnes pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) v Haagu odmietol obvinenia svojej krajiny z páchania genocídy v Pásme Gazy, ktoré vo štvrtok vzniesla Juhoafrická republika, a pripomenul okrem iného holokaust Židov. JAR podľa neho v Haagu prednáša nepodložené tvrdenia a skresľuje informácie.

12.01.2024 11:10 , aktualizované: 12:32
Izrael, Palestína, Medzinárodný súdny dvor,... Foto: ,
Osoba máva palestínskou vlajkou, na proizraelskom proteste pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu v Holandsku 12. januára 2024.
debata (59)

Ak bola proti niekomu spáchaná genocída, tak to bolo proti Izraelu, povedal zástupca Izraela v druhý deň rokovania pri ICJ a pripomenul niekoľko konkrétnych prípadov vrážd a násilia spáchaných počas októbrového teroristického útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na juh Izraela.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Ak by Izrael vyhovel juhoafrickej žiadosti na okamžité zastavenie izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy, stal by sa bezbranným, povedal na súde právny poradca izraelského ministra zahraničia Tal Becker. Dodal, že ak v tejto oblasti prebieha genocída, je vedená proti Izraelu, pretože Hamas sa otvorene hlási k cieľu zničiť Izrael. JAR podľa Beckera udržiava vzťahy s Hamasom a čelní predstavitelia palestínskeho hnutia boli videní v africkej krajine aj po októbrových útokoch.

Sídlo medzinárodného súdneho dvora v Haagu Čítajte aj Izrael stojí pred medzinárodným súdom. Čelí obvineniu z genocídy

„Operáciou v Pásme Gazy sa Izrael nesnaží jeden národ zničiť, ale jeden národ, ten svoj, ochrániť. Izrael je vo vojne s Hamasom, ale nie s palestínskym ľudom,“ uviedol Becker podľa zahraničných tlačových agentúr. JAR „sa snaží zmariť prirodzené právo Izraela na obranu a urobiť Izrael bezbranným. Celá jej argumentácia je založená na zámerne organizovanom, dekontextovanom a manipulatívnom popise reality súčasných bojov,“ dodal v mene Izraela Becker a žiadal zamietnutie sťažnosti.

Benjamin Netanjahu Čítajte aj Netanjahu v Gaze: Vojna sa ani zďaleka nekončí a bude trvať dlho

V mene Izraela vystúpil aj britský právnik so špecializáciou na genocídu Malcolm Shaw. Spor v Haagu podľa neho nie je sporom dvoch krajín, ale aktom, keď „Juhoafrická republika vyvolala jednostranný spor s Izraelom“. Zatiaľ čo nie sú dôkazy o tom, že by Izrael chcel zničiť palestínsky ľud, zámer Izraela brániť svojich vlastných občanov je jasne doložený, uviedol Shaw podľa stanice Al-Džazíra. Shaw tiež sľúbil, že ak izraelské sily počas operácie porušili akékoľvek pravidlá konfliktu, potom bude záležitosť vo vhodnom čase riešená „robustným a nezávislým právnym systémom Izraela“.

Britský právnik Malcolm Shaw počas vypočutia na... Foto: SITA/AP, Patrick Post
Britský právnik Malcolm Shaw, Izrael, genocída, Medzinárodný súdny dvor, Haag Britský právnik Malcolm Shaw počas vypočutia na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu, Holandsko, 12. januára 2024.

Juhoafrická republika podala sťažnosť na ICJ, v ktorej viní Izrael z genocídy v palestínskom Pásme Gazy. JAR v prvom kroku požaduje, aby súd predbežným opatrením nariadil okamžité zastavenie izraelskej vojenskej operácie v Gaze. Aj keby to súd urobil, neočakáva sa, že by Izrael kvôli tomu boj ukončil.

Stúpenci Palestínčanov s vlajkami dnes prešli Haagom a sledovali proces na plátne pred budovou ICJ. Vo chvíli, keď hovoril Becker, tak skandovali „klamár“. Zástancovia Izraela usporiadali vlastný program, stretli sa s rodinami ľudí unesených Hamasom do Pásma Gazy, píše Reuters.

Vo štvrtok svoje argumenty v Haagu predniesli zástupcovia JAR, ktorí opísali rozsah deštrukcie Pásma Gazy, kde bombardovanie zničilo viac ako polovicu domov a kde státisíce ľudí podľa OSN trpia hladom. Juhoafrickí právnici kritizovali aj vysokých izraelských činiteľov, vrátane premiéra Benjamina Netanjahua, za „genocídnu rétoriku“. JAR tvrdí, že Izrael sa dopúšťa genocídy masívnym bombardovaním a zabíjaním civilistov a tiež tým, že im nezabezpečuje v potrebnom množstve humanitárnu pomoc.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #genocída #útok na Izrael