Čaká sa, že Zelenskyj vyhodí Zalužného

Zdá sa, že je to len otázka času, kedy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhodí vrchného veliteľa ozbrojených síl krajiny Valerija Zalužného. Možnosťou ešte je, že ten sám rezignuje.

29.01.2024 18:50 , aktualizované: 20:47
Valerij Zalužnyj Foto:
Valerij Zalužnyj
debata

„Zdroj z ukrajinskej vlády mi povedal, že správy o prepustení vrchného generála Valerija Zalužného sa zdajú byť pravdivé. Čakáme, že to potvrdí prezidentské nariadenie, ale vyzerá to tak, že je to hotová vec,“ napísal na sociálnej sieti Twitter (X) Oliver Carroll, zahraničný korešpondent magazínu Economist. Ukrajinské ministerstvo obrany správu poprelo.

Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Podľa Carrolla sa Zalužnyj a Zelenskyj dnes večer stretli. "Zdroje blízke generálovi a ďalšie vysokopostavené vládne zdroje mi povedali, že veria, že Zalužného vyhodia dnes večer. Prezidentské nariadenie však nebolo podpísané. Plány, o ktorých sa hovorilo, vyvolali obrovské pobúrenie. Takže sa môže stať, že ich stiahnu,“ uviedol Carroll.

Ukrajina, Mick Ryan Čítajte viac Austrálsky generál: ofenzíva nenaplnila ciele. Podcenili Západ a Ukrajina Rusko?

Dlhodobo tvorili Zelenskyj a Zalužnyj tandem. Minuloročná neúspešná ofenzíva Ukrajiny proti ruským okupantom však mnohé zmenila. Generál vysvetľoval verejnosti situáciu kritickejšími slovami ako prezident. Zalužnyj však vzal v prvom rade na seba chyby, ktoré sa pri protiútoku stali. Economist v novembri zverejnil veľký rozhovor s generálom a aj jeho esej o ofenzíve.

"Zalužného hodnotenie je veľmi dôležité. Do debaty o vojne vniesol potrebnú dávku reality a pochopenia toho, ako sa Rusi prispôsobujú bojom. Zároveň ako hlavný veliteľ vysvetľuje, akú podporu potrebuje Ukrajina v roku 2024 a ďalej,“ reagoval pre Pravdu na Zalužného slová Mick Ryan, austrálsky generál vo výslužbe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Putinova vojna #Valerij Zalužnyj