Rozmiestnime zbrane na Kurilských ostrovoch, tvrdí Medvedev. Japonsko považuje územie za svoje

Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev v utorok povedal, že Moskva sa chystá rozmiestniť ďalšie zbrane na Kurilských ostrovoch, o ktoré sa už od druhej svetovej vojny sporí s Japonskom. TASR správu prevzala z agentúry Reuters citujúcej z ruských médií.

30.01.2024 14:40
kurily, kurilské ostrovy, japonsko, rusko, lod Foto: ,
Muž kráča okolo Zvonu nádeje na myse Nosappu na polostrove Nemuro v najsevernejšom a najväčšom japonskom ostrove Hokkaido. V pozadí plavidlo lodnej pobrežnej stráže Japonska vo vodách medzi Hokkaidom a ostrovom, ktorý patrí k súostroviu Habomai, jedného zo štyroch južných Kurilských ostrovov, ktoré Japonsko nazýva svojim severným teritóriom.
debata (58)
Jadrové zbrane? Aj Putin má niekoho, na kom mu záleží, hovorí Japonka, ktorá prežila Hirošimu
Video
Teruko Jahataová ako osemročná prežila v Hirošime výbuch americkej atómovej bomby. Čo odkazuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého režim sa od invázie na Ukrajinu atómovkami vyhráža? / Zdroj: Pravda

Kurily tvoria pás ostrovov medzi ruským polostrovom Kamčatka a Japonskom. Tokio si robí nároky na južnú časť týchto ostrovov, pričom s Moskvou sa o ne sporí už od konca druhej svetovej vojny, keď sovietske vojská obsadili a anektovali túto časť Kurilských ostrovov.

Japonsko považuje tieto štyri ostrovy za svoje a používa pre ne názov Severné územia. Obe krajiny pre tento spor doteraz nepodpísali mierovú dohodu po druhej svetovej vojne.

Tomohisa Takei, Japonsko Čítajte aj Japonský admirál: Možno sme medzi dvoma vojnami. Ruskou a tou na Taiwane

Medvedev zároveň v utorok podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že Rusko sa už nestavia proti podpísaniu mierovej zmluvy s Japonskom. Spraví tak však podľa jeho slov len v prípade, že Tokio sa vzdá územných nárokov na tieto ostrovy.

Medvedev uviedol, že takto reaguje na výroky japonského premiéra Fumio Kišida, ktorý sa podľa jeho slov vyslovil za mierovú dohodu s Ruskom. „Nikto nie je proti mierovej dohode za predpokladu, že… ‚územná otázka‘ (Kuríl) bude raz a navždy uzavretá v súlade s ústavou Ruska,“ uviedol Medvedev na platforme X.

Japonsko podľa jeho slov bude musieť akceptovať aj to, že Moskva bude ďalej „zveľaďovať“ Kurilské ostrovy, pričom tam rozmiestni aj nové zbrane. „Nezáleží nám na pocitoch Japoncov týkajúcich sa takzvaných severných území. Nejde o sporné územia, ale o územia Ruska,“ dodal Medvedev.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Japonsko #Rusko #Dmitrij Medvedev #atómové zbrane #vojna na Ukrajine #Kurilské ostrovy