Po vyše 20 rokoch zavítala slovenská hlava štátu do Kanady. Čaputová sa stretla s premiérom Trudeauom

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok v Ottawe stretla s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Naposledy sa oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu v Kanade uskutočnila pred viac ako 20 rokmi. V roku 2003 bol na štátnej návšteve v Kanade prezident Rudolf Schuster.

30.01.2024 18:11 , aktualizované: 22:47
Zuzana Čaputová / Justin Trudeau / Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas stretnutia s kanadským premiérom Justinom Trudeauom v Ottawe 30. januára 2024
debata (60)
Čaputová v Kanade, stretla sa s Trudeauom
Video

Prezidentku Zuzanu Čaputovú privítala ešte skôr v ten deň v Ottawe zástupkyňa generálnej guvernérky a sudkyňa Najvyššieho súdu Kanady Andromache Karakatsanisová. Zastúpila tak generálnu guvernérku Kanady Mary Simonovú, ktorá sa pre zdravotné problémy nemohla na ceremónii zúčastniť. Ceremoniál s vojenskými poctami sa uskutočnil v sídle generálnej guvernérky Rideau Hall. V záhrade sídla spoločne symbolicky zasadili strom.

Video
Čaputová: S Kanadou sme blízkymi partnermi a spojencami

„Sme silní priatelia, partneri a spojenci, ale máme spoločné aj rovnaké priority, ako je ochrana ľudských a demokratických práv, ochrana klímy. Naše vzťahy sú veľmi dobré, konštruktívne, bez záťaže. Vidím potenciál prehĺbenia našej spolupráce napríklad v hospodárstve,“ priblížila Čaputová. Spoločne budú diskutovať o bezpečnostných výzvach a rešpektovaní medzinárodných pravidiel.

Karakatsanisová v príhovore poukázala na to, že Kanaďanov slovenského pôvodu je viac ako 68-tisíc. Množstvo z nich sa podľa nej do krajiny prisťahovalo po okupácii v roku 1968. „Útočisko a domov našli v Kanade. Odvtedy oni a ich potomkovia zohrávajú dôležitú úlohu v prispievaní k rozmanitosti a sile Kanady,“ podotkla zástupkyňa generálnej guvernérky.

Vlajky Slovenska a Kanady pri prehliadke...
Uprostred prezidentka Zuzana Čaputová a jej...
+7Vlajky Slovenska a Kanady v Ottawe 29. januára...

Kanada a Slovenská republika majú podľa Karakatsanisovej úzke vzťahy založené na silných väzbách. „Ako členovia NATO máme spoločný záujem o mier a bezpečnosť a spoločne pracujeme na dosiahnutí tohto cieľa. Naše sily napríklad hrdo slúžia bok po boku v Lotyšsku, čo je veľkým dôkazom nášho záväzku odstrašovať a brániť východné krídlo NATO,“ povedala Karakatsanisová.

Zároveň uviedla, že obe krajiny pokračujú v budovaní silnejších obchodných vzťahov, sú odhodlané riešiť klimatické zmeny a skúmať trvalo udržateľné zdroje energie.

„V čase celosvetových nepokojov môžu naše krajiny veľa získať zlepšovaním obchodných vzťahov, zachovávaním medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a spoločným úsilím o globálny mier a bezpečnosť,“ skonštatovala zástupkyňa generálnej guvernérky.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová odcestovala do Kanady. Slovensko dostalo pozvanie na štátnu návštevu po vyše 20 rokoch

V utorok prezidentku ešte čaká stretnutie s predsedom Dolnej snemovne parlamentu Gregom Fergusom a štátna večera podávaná generálnou guvernérkou za účasti predsedu vlády Kanady.

Naposledy, v roku 2003, bol na štátnej návšteve v Kanade prezident Rudolf Schuster. Stretol sa tam vtedy s najvyššími predstaviteľmi Kanady – generálnou guvernérkou Adriene Clarksonovou a premiérom Jeanom Chrétienom.

Okrem Ottawy navštívi prezidentka v stredu (31. 1.) Toronto, kde otvorí spoločné slovensko-kanadské biznis fórum a stretne sa s krajanmi. Po oficiálnej návšteve Kanady bude program prezidentky pokračovať pracovnou cestou v USA.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Justin Trudeau #Zuzana Čaputová