KĽDR znovu otestovala svoje riadené strely. Analytici varujú, že môžu byť určené pre vojnu Ruska na Ukrajine

Severná Kórea v stredu oznámila, že vykonala úspešné odpálenie strategickej strely s plochou dráhou letu. Podobných skúšok zbraní urobila nedávno viac a analytici varujú, že tieto zbrane môžu byť určené pre vojnu Ruska na Ukrajine.

31.01.2024 06:36
debata
Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že strategická riadená strela typu Hwasal-2 bola vypálená v utorok do „Západného mora“, teda do Žltého mora.

Odpálenie ako prvá zaznamenala juhokórejská armáda, ktorá uviedla, že spozorovala niekoľko riadených striel. KCNA napísala, že cieľom cvičenia bolo preveriť schopnosť rýchleho protiútoku a zlepšiť „strategickú spôsobilosť úderu“. Tlačová agentúra dodala, že odpálenie nemalo „žiaden nepriaznivý účinok na bezpečnosť“ susedných krajín.

Kim čong-un Čítajte viac Expert: Kim chce oslabiť vplyv USA vo svete. Aj preto podporuje Putinove imperiálne ambície

Pchjongjang podnikol tento mesiac skúšky „podmorského systému jadrových zbraní“, hypersonickej balistickej rakety a novej generácie strategických riadených striel.

Severná Kórea (KĽDR) testovala strategickú riadenú strelu Hwasal-2 už aj predtým.

Na rozdiel od balistických rakiet testovanie riadených striel (striel s plochou dráhou letu) nie je zakázané na základe súčasných sankcií OSN uvalených na Pchjongjang.

Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR
Video

Riadené strely bývajú poháňané prúdovým motorom a letia v menšej výške než sofistikovanejšie balistické rakety, ktoré je vďaka tomu ťažšie zistiť a zneškodniť.

Soul a Washington uvádzajú, že napriek množstvu sankcií OSN severokórejský vodca Kim Čong-un dodáva zbrane Rusku, zrejme výmenou za technickú pomoc Moskvy pri budovaní severokórejského špionážneho satelitného programu.

kľdr, severná kórea, špionážny satelit, raketa Čítajte viac Putin pomohol KĽDR s raketou, vojenská dohoda s Južnou Kóreou prestala platiť

Najnovšie skúšobné odpálenie strely prišlo v čase, keď sa vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou prudko zhoršili a Kim vyhlásil Soul za hlavného nepriateľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea