Palestínčania sa nemajú kam vrátiť, Izrael v Gaze zničil vyše polovicu budov. Ľudia tam umierajú od hladu

Najmenej polovica všetkých budov v Pásme Gazy zostala od začiatku konfliktu v októbri minulého roka poškodená alebo zničená, uviedla v utorok britská stanica BBC. Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre krízové situácie Michael Ryan v stredu vyhlásil, že obyvatelia Gazy zomierajú od hladu pre obmedzovanie humanitárnej pomoci.

31.01.2024 10:59 , aktualizované: 18:17
debata (27)
Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...

Družicové snímky analyzované americkými univerzitami a preskúmané BBC naznačujú, že v tejto pobrežnej palestínskej enkláve zostalo po 7. októbri minulého roka poškodených 144-, až 175-tisíc budov, čo zodpovedá 50 až 61 percentám.

Snímky tiež ukazujú, že izraelské bombardovanie južnej a centrálnej časti Pásma Gazy sa zintenzívnilo od začiatku decembra minulého roka. Najťažšie je pritom postihnuté mesto Chán Júnis na juhu Gazy, o ktorom izraelskí predstavitelia predpokladajú, že je baštou vojenských vodcov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, vyplýva z analýzy.

Izrael opakovane zdôrazňoval, že je vo vojne s Hamasom, a nie s palestínskymi civilistami. Hamas pritom obviňuje z podnikania útokov z civilistami obývaných oblastí, nemocníc a ďalších civilných budov, ako aj z využívania civilistov ako ľudských štítov. Hamas tieto tvrdenia popiera.

Obytné štvrte v Pásme Gazy zostali v dôsledku ofenzívy zdevastované, predtým rušné obchodné štvrte i univerzity sa zmenili na trosky a zničená bola aj poľnohospodárska pôda, uvádza BBC. Len v Chán Júnise bolo podľa satelitných snímok zničených viac než 38-tisíc budov. Z mesta v dôsledku ťažkých bojov ušli tisícky ľudí.

Z údajov Organizácie Spojených národov (OSN) vyplýva, že viac než 1,3 milióna z dovedna 2,2 milióna obyvateľov Pásma Gazy v súčasnosti žije v Rafahu na území južnej hranice Gazy s Egyptom.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV
Video

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre krízové situácie Michael Ryan v stredu vyhlásil, že obyvatelia Gazy zomierajú od hladu pre obmedzovanie humanitárnej pomoci.

„Títo ľudia zomierajú od hladu a tlačia ich až na pokraj. Nie sú zapojení do konfliktu… a mali by požívať ochranu, rovnako tak aj ich zdravotnícke zariadenia,“ vyhlásil Ryan počas tlačovej konferencie.

Medzinárodný súdny dvor so sídlom v Haagu v piatok Izraelu nariadil, aby povolil prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ale neprikázal mu zastaviť vojenskú operáciu v tejto palestínskej enkláve. Zároveň žiadal, aby tam Izrael obmedzil straty na životoch a škody.

Izrael, Palestína, Hamas, Gaza, útok na Izrael Čítajte viac Z humanitárnych pracovníkov vrahovia z Hamasu? Krajiny húfne stopli agentúre OSN financie

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu označil Agentúru OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) za chrbtovú kosť humanitárnej pomoci v Pásme Gazy.

Viacero krajín v posledných dňoch zastavilo financovanie UNRWA v reakcii na izraelské obvinenie, že 12 zamestnancov agentúry sa 7. októbra podieľalo na útokoch na Izrael.

Guterres sa v utorok stretol s darcovskými krajinami UNRWA, aby si vypočul ich požiadavky a navrhol ich riešenie. „UNRWA je chrbtová kosť všetkej humanitárnej reakcie v Gaze,“ povedal vo výbore OSN pre práva Palestínčanov.

Vedúci predstavitelia agentúr OSN zastavenie financovania označili za nebezpečné a obávajú sa kolapsu humanitárneho systému v Pásme Gazy. Situácia sa zhoršila v utorok, keď Izrael obvinil UNRWA, že umožnila hnutiu Hamas využívať jej infraštruktúru v Pásme Gazy na vojenské účely.

UNRWA uviedla, že reagovala už na predchádzajúce obvinenia Izraela a prepustila podozrivých zamestnancov a začala ich vyšetrovať. Obáva sa tiež, že zastavenie financovania postihne bežných Palestínčanov. Izrael agentúru dlhodobo obviňuje, že systematicky postupuje proti izraelským záujmom.

Izrael / Hamas / Tunel / Čítajte viac Izraelská armáda zatápa "Metro v Gaze", chce zastaviť útoky Hamasu

Militanti z Hamasu a ďalších extrémistických skupín podnikli vlani 7. októbra sériu koordinovaných útokov na územie Izraela blízko hraníc s Pásmom Gazy, pripomína DPA. Zabili viac než 1 200 ľudí vrátane stoviek izraelských civilistov.

Izrael reagoval masívnymi náletmi a spustením pozemnej ofenzívy. Deklarovaným cieľom izraelskej vlády je vojenské zničenie Hamasu a oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných v Gaze.

Podľa Hamasom riadeného palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo v dôsledku ofenzívy v Gaze už takmer 27-tisíc ľudí.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt