Jemenskí povstalci raketou zasiahli obchodnú loď, Američania opäť likvidovali ich vzdušné zbrane

Raketa vypálená z Jemenu zasiahla obchodnú loď plaviacu sa pri pobreží tejto vojnou zmietanej krajiny. Vo štvrtok skoro ráno to oznámila spoločnosť Ambrey, ktorá sa zaoberá námornou bezpečnosťou. USA opäť likvidovali vzdušné zbrane húsíov útočiacich v Červenom mori.

01.02.2024 06:39
Adenský záliv USA Jemen húsíovia tanker Foto:
Archívna snímka.
debata (2)

Podľa zmienenej spoločnosti bola loď zasiahnutá juhozápadne od prístavného mesta Aden a hlásila explóziu na palube. Ambrey tvrdí, že strelu vypálili z jemenského guvernorátu Taizz.

Hovorca húsíov – jemenských povstalcov podporovaných Iránom – uviedol, že strela „priamo zasiahla loď“, ktorú identifikovali ako „Kol“, a stalo sa tak v Adenskom zálive.

Americky torpedoborec USS Carney Čítajte viac Americký torpédoborec zostrelil jemenské drony útočiace na civilné lode

Medzitým americké sily v stredu večer opäť zaútočili na ciele v Jemene a Červenom mori, kde zničili balistickú strelu a zhruba desiatku dronov pripravených na útok. Informovalo o tom regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM a televízna stanica CBS News. Jemenskí povstalci predtým v stredu informovali o útoku na americké plavidlo smerujúce do izraelských prístavov.

Americký torpédoborec USS Carney v stredu okolo 20.30 h jemenského času (18.30 h SEČ) zlikvidoval protilodnú balistickú strelu, ktorú podľa USA vyslali ozbrojenci. Zhruba o pol hodiny neskôr v jeho blízkosti prelietali tri iránske drony, ktoré rovnako zneškodnil. Žiadne škody ani zranenia nie sú hlásené.

Stanica CBS News s odvolaním sa na svoj bezpečnostný zdroj uviedla, že americké lietadlá F-18 zlikvidovali až desať jemenských dronov pripravených vzlietnuť.

húsíovia Čítajte viac Do Červeného mora posiela plavidlá aj EÚ, húsíovia hrozia ďalšími útokmi

Húsíovia, ktorí sú súčasťou protizápadnej a protiizraelskej „osi odporu“ – skupín podporovaných Iránom -, už niekoľko mesiacov komplikujú lodnú dopravu v Červenom mori, čo vyvoláva odvetné útoky zo strany Spojených štátov a Británie.

Od 19. novembra podnikli húsíovia viac ako 30 útokov na komerčnú lodnú dopravu a námorné plavidlá, uviedol v utorok Pentagón. Povstalci tvrdia, že útoky sú prejavom solidarity s Palestínčanmi a protestom proti vojne medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas, ktorá v Pásme Gazy zúri od októbra.

Útoky prinútili niektoré lodné spoločnosti, aby pozastavili tranzit cez Červené more, do ktorého sa vstupuje cez Adenský záliv, a svoje plavidlá odklonili cez dlhšiu a nákladnejšiu trasu okolo južného cípu Afriky.

Dôležitú obchodnú trasu cez Červené more, ktorou sa zvyčajne prepravuje približne 12 percent svetového námorného tovaru, však naďalej využíva množstvo ropných tankerov.

Povstalci tvrdia, že budú pokračovať vo svojich vojenských operáciách dovtedy, kým sa v Pásme Gazy nedosiahne prímerie a neumožní sa prísun potravín a liekov do tejto palestínskej enklávy v záujme zmiernenia humanitárnej krízy.

Americké a britské sily v reakcii na to podnikajú údery zamerané na raketové zariadenia húsíov a iné vojenské systémy. USA uskutočnili aj sériu jednostranných útokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #húsíovia