Francúzske poľnohospodárske odbory vyzvali na zrušenie blokád ciest, vláda oznámila nové opatrenia

Dva veľké farmárske odborové zväzy vo Francúzsku Mladí farmári a FNSEA sa rozhodli pozastaviť svoje protesty a zrušiť blokády na cestách po tom, čo premiér predstavil nové opatrenia, ktoré považujú za „skutočný pokrok“. Farmári už niekoľko dní protestujú po celej krajine proti nízkym mzdám, prísnej regulácii a nespravodlivej konkurencii zo zahraničia.

01.02.2024 17:58
farmári Foto: ,
Farmári sedia na diaľnici po tom, čo v utorok 30. januára 2024 strávili noc na barikáde v Aix-en-Provence v južnom Francúzsku. Francúzski protestujúci farmári obkľúčili Paríž zátarasami traktorov a sľubovali „obliehanie“ kvôli krivdám.
debata

Francúzsky premiér Gabriel Attal oznámil, že medzi opatreniami, ktoré sa pridávajú k ďalším z predošlých dní, bude aj to, že nezakážu pesticídy bez riešenia a že nezakážu pesticídy, ktoré sú inde v Európskej únii (EÚ) povolené. Týmto reagoval na požiadavky farmárov, ktorí sa sťažujú, že Francúzsko má prísnejšie pravidlá pre pesticídne produkty ako susedné krajiny. Attal tiež oznámil, že Francúzsko s okamžitou platnosťou zakazuje dovoz ovocia a zeleniny z krajín mimo EÚ ošetreného insekticídom tiakloprid, ktorý je v eurobloku zakázaný.

Farmári protestujú aj v Bruseli
Video
Zdroj: TV Pravda

Attal tiež oznámil pomoc v hodnote 150 miliónov eur pre farmárov s hospodárskymi zvieratami a zníženie daní pre farmy, ktoré prechádzajú zo starších generácií na mladšie. Minister poľnohospodárstva Marc Fesneau zase po Attalovi oznámil balík dvoch miliárd eur na poskytovanie pôžičiek pre tých, ktorí začínajú ako farmári.

Francúzski farmári zablokovali diaľnice pri Paríži

Francúzski farmári pokračujú v blokovaní kľúčových diaľnic smerujúcich do Paríža, čím zvýšili tlak na vládu, aby urobila ďalšie ústupky pre pestovateľov a chovateľov.

Fotogaléria
Poľnohospodári inštalujú balíky sena na...
Farmári blokujú diaľnicu pri hlavnom parížskom...
+11Podobizeň francúzskeho prezidenta Emmanuela...

Francúzsko tiež navrhne vytvorenie európskych kontrolných síl, ktoré by bojovali proti podvodom obzvlášť vzhľadom na zdravotné predpisy a boj proti dovozu potravín, ktoré sú v rozpore s európskymi a francúzskymi zdravotnými normami. Paríž tiež bude podľa premiéra ďalej namietať proti podpísaniu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a juhoamerickým obchodným združením Mercosur.

Francúzski farmári protestujú za lepšie podmienky už niekoľko dní. Poľnohospodári však protestujú aj v iných krajinách, napríklad v susednom Belgicku farmári protestujú aj pri sídle Európskej únie v Bruseli.

paríž Čítajte viac Do ulíc ich vyšlo 10-tisíc. Štrajkujúci francúzski farmári chcú zovrieť do blokády aj Lyon
debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Francúzsko #protesty #farmári #protest farmárov