Muž v Istanbule zajal sedem zamestnancov americkej firmy ako rukojemníkov. Všetci sú na slobode

Sedem osôb, ktoré boli od dnešného skorého popoludnia držané ako rukojemníci v továrni americkej firmy Procter & Gamble na predmestí Istanbulu, je na slobode. Agentúre AFP to povedali príbuzní jedného zo zadržiavaných. Úrady oficiálne o prípade neinformovali a nie je úplne jasné, či do objektu vnikol jeden alebo dvaja útočníci. Podľa informácií tureckých médií bol čin protestom proti izraelskej vojenskej operácii v Pásme Gazy. Tú vyprovokoval teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra.

01.02.2024 19:01 , aktualizované: 23:09
Turecko rukojemníci Foto:
Policajti hliadkujú pred továrňou americkej spoločnosti Procter & Gamble, kde proplaestínsky ozbrojený útočník zajal sedem osôb na protest proti vojne v Pásme Gazy pri Gebze na severozápade Turecka 1. februára 2024.
debata

„Povedali nám, že útočník bol zadržaný a rukojemníkov bola prepustená,“ povedal agentúre AFP nemenovaný príbuzný jedného zo zadržiavaných. Podľa neho sú všetci rukojemníci v poriadku.

Na sociálnych sieťach koluje fotografia muža s palestínskou šatkou cez časť tváre a so zbraňou v ruke. Na bruchu má dva balíčky s drôtmi, čo by mohla byť podľa agentúry Reuters bomba. Ukazuje na stenu, na ktorej je nakreslená palestínska a tiež turecká vlajka.

Na sociálnych sieťach sa objavili aj videá policajného auta, ktoré blokuje prístup k továrni výrobcu čistiacich prostriedkov na južnom predmestí Istanbulu.

Podľa niektorých tureckých médií či agentúry AP do objektu americkej firmy vnikli dvaja muži. Tlač aj agentúra sa odvolávali na nemenované zdroje. Polícia a miestne úrady totiž zásah počas dňa oficiálne nekomentovali. Firma Procter & Gamble agentúre AP potvrdila, že musela objekt evakuovať a že spolupracuje s miestnymi úradmi na riešení naliehavej bezpečnostnej situácie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patrí k najhlasnejším kritikom Izraela od prepuknutia bojov s Hamasom. Odsudzujúce komentáre si od neho kvôli svojej podpore Izraela vyslúžili aj Spojené štáty.

Blízkovýchodný konflikt v Turecku viedol k bojkotu amerických výrobkov, vandali zničili niekoľko reštaurácií McDonald's a kaviarní Starbucks v Turecku.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan označil Izrael za teroristický štát. Je podľa neho evidentné, že vlastí jadrové zbrane
debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Pásmo Gazy #Istanbul #rukojemníci #útok na Izrael