USA zaútočia v Iraku a Sýrii. Je to nebezpečná chvíľa na Blízkom východe, vyhlásil šéf Pentagonu

Predstavitelia vlády USA schválili plány na sériu útokov v Iraku a Sýrii proti cieľom spojeným s Iránom.

01.02.2024 22:00
Lloyd Austin Foto: ,
Americký minister obrany Lloyd Austin
debata (82)

Pôjde o reakciu na útoky voči americkým silám, vrátane útoku na vojenskú základňu v Jordánsku, pri ktorom prišli o život traja americkí vojaci. Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok pre médiá uviedol, že USA útoky na amerických vojakov nebudú tolerovať.

Video
Odplata za smrť Solejmáního bola ešte mierna
Hosejn Salámí Čítajte viac Žiadna hrozba USA voči Iránu nezostane bez odpovede, varoval veliteľ Revolučných gárd

„Toto je na Blízkom východe nebezpečná chvíľa,“ povedal Austin a pripomenul, že v tomto regióne okrem vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy útočia jemenskí povstalci húsíovia na obchodné lode v Červenom mori.

„Budeme pokračovať v práci s cieľom vyhnúť sa rozsiahlejšiemu konfliktu v regióne, no podnikneme všetky kroky potrebné na obranu Spojených štátov, našich záujmov a našich ľudí,“ dodal.

jordánsko, tower22, americká základňa Čítajte viac Udrie Biden na Irán? Trump ho k tomu provokuje

Predstavitelia americkej vlády uviedli, že najvýraznejším činiteľom pri načasovaní útokov bude počasie. USA sú spôsobilé útočiť aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach, no lepšia viditeľnosť cieľov má pomôcť proti nechcenému zásahu civilistov.

USA od 17. októbra minulého roka zaznamenali viac než 158 útokov dronmi a raketami na svoje jednotky a spojencov v Iraku a Sýrii. Nedeľňajší útok na americkú základňu v Jordánsku bol však prvý, pri ktorom od začiatku vojny v Pásme Gazy zomreli americkí vojaci.

Biden Čítajte viac Bidenova administratíva pracuje na novej blízkovýchodnej doktríne
82 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Pentagon