'Ruský šrot' pošleme Ukrajincom a vymeníme za americké zbrane, znie z Ekvádora. Moskva zúri

Ruská diplomacia dnes kritizovala rozhodnutie Ekvádoru odovzdať zbrane ruskej výroby Spojeným štátom výmenou za americké zbrane, pričom ruské zbrane z Ekvádoru budú určené pre Ukrajinu, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej agresii. Hovorkyňa ministerstva zahraničia v Moskve označila ekvádorský postup za "unáhlený" a urobený "pod nátlakom".

02.02.2024 10:00
debata (365)
Ruské drony sú na Ukrajine korisťou pre nemecké gepardy
Video
Nemecký samohybný protilietadlový systém Gepard vyvinuli už koncom 70. rokov minulého storočia. Dobre sa však uplatňuje v modernom konflikte. Gepardy pomáhajú Ukrajincom proti dronom, ktoré v posledných týždňoch Rusko masívnejšie nasadzuje, keď Moskva kupuje bezpilotné stroje z Iránu. Gepardy však dokážu ničiť aj tieto drony. Pozrite si na videu Bundeswehru ako nemecký systém likviduje vzdušné ciele. / Zdroj: Bundeswehr

„Tak unáhlené rozhodnutie prijala ekvádorská strana pod silným nátlakom zainteresovaných osôb z vonku,“ povedala Marija Zacharovová podľa ruských tlačových agentúr.

Ekvádorská vláda podľa agentúry Reuters minulý mesiac uviedla, že prijme ponuku Washingtonu na výmenu toho, čo označila za „ukrajinský a ruský šrot“, za vyspelé americké vybavenie v hodnote 200 miliónov dolárov.

munícia, 155 Čítajte aj "Absolútne výkaly", sťažujú sa ruskí delostrelci na Kimove podradné granáty

Spojené štáty majú v úmysle zbrane, ktoré získajú z Ekvádoru, poslať na Ukrajinu, aby ju pomohli posilniť na bojisku.

Hovorkyňa Zacharovová uviedla, že v kontrakte s Ruskom sa Ekvádor zaviazal neodovzdávať ruské zbrane tretej strane bez súhlasu Moskvy. Ekvádorská strana pripustila, že Rusi ju odrádzali od výmeny, ale domnieva sa, že má právo ju urobiť.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.
365 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #USA #zbrane #Ekvádor #vojna na Ukrajine