"Absolútne výkaly", sťažujú sa ruskí delostrelci na Kimove podradné granáty

Ruskí vojaci na Ukrajine kritizujú mizernú kvalitu nábojov, ktoré Pchjongjang začal vlani dodávať Moskve. Podľa prokremeľských vojnových blogerov majú vojaci námietky najmä k akosti a množstvu strelného prachu v severokórejskej munícii.

14.01.2024 06:00
munícia, 155 Foto: ,
Severná Kórea dodala Rusku viac ako milión delostreleckých granátov.
debata (249)

Telegramový kanál Grey Zone, blízky Jevgenijovi Prigožinovi, zakladateľovi Vagnerovej žoldnierskej armáde, ktorý vlani za podozrivých okolností zahynul v troskách lietadla počas letu z Moskvy do Petrohradu, pripomína, že ruská armáda dostáva granáty aj z Iránu. Tie podľa delostrelcov inváznej armády „nie sú zlé", píše Grey Zone. Severokórejské však vojaci „preklínajú“, dodáva. Vzhľadom na nízku kvalitu strelného prachu sa používajú len v situáciách, kde „presnosť a vlastne aj to, či strela vyletí z hlavne, sú najmenej dôležité“.

Príprava na Rusov. Ukrajinské tanky si zastrieľali
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Čo sa týka severokórejských reaktívnych striel, tie lietajú podľa delostrelcov, ktorí so mnou spolupracujú, na takmer polovičný dosah ako napríklad naše,“ tvrdí autor kanála Grey Zone.

KĽDR prehliadka vojenská vojna výročie Čítajte viac Slovensko sa nepridalo k spojencom. Desiatky krajín spoločne odsúdili dodávky rakiet z KĽDR do Ruska

Iránske granáty zanechávajú stopy sadzí, od ktorých treba zbraň prácne čistiť, ale lietajú „veľmi dobre,“ píše aj telegramový kanál Portfeľ Genštaba. Severokórejské granáty míňajú svoj cieľ, dodáva s vysvetlením, že náplň pušného prachu v nábojniciach často nie je taká, ako sa uvádza.

„Absolútne výkaly. Ak granát doletí a vybuchne, obsluha delostreleckej batérie má sviatok, všetci tancujú a spievajú chválospevy na predsedu Kima. Ak náboj nedoletel a spadol na hlavy našej pechoty, poďakujte polovyhladovaným kórejským tínedžerom, ktorí ho zmontovali za misku ryže,“ poznamenáva sarkasticky Alexej Larkin, expert vojenského blogu WarGonzo. Ruská armáda by podľa neho nemala očakávať od severokórejských výrobcov žiadne high-tech zbrane, „ak nie sú schopní zostaviť jednoduchý projektil pre delo“.

Šojgu jasal pri prehliadke zbraní v KĽDR po boku Kima
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

Severná Kórea dodala Rusku na vojnu proti Ukrajine nielen milión delostreleckých granátov, ale aj niekoľko typov rakiet, informovala už v novembri juhokórejská rozviedka. Podľa Soulu zo severokórejského prístavu Rajin do Vladivostoku dopravili asi 2000 kontajnerov so zbraňami. Do týchto kontajnerov je podľa portálu Moscow Times možné naložiť viac ako 200-tisíc delostreleckých granátov kalibru 122 mm alebo viac ako 1 milión nábojov kalibru 152 mm.

Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Čítajte viac Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu urýchliť vojnové prípravy

Už predtým agentúra Bloomberg písala, že Severná Kórea dodala Rusku viac ako milión delostreleckých granátov pre jeho invázne jednotky Ukrajine, vyslala aj poradcov, ktorí mali ruských delostrelcov zaškoliť pre ich používanie. Podľa odhadov západných spravodajských služieb za to režim diktátora Kim Čong-ila mohol od Moskvy zinkasovať až 3 miliardy dolárov.

North Korea Russia Čítajte viac S čím prišiel Kim a čo mu dal Putin? A ako to súvisí s Ukrajinou?

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #granát #munícia #Kim Čong-il #vojna na Ukrajine #delostrelecká munícia