Slovensko sa nepridalo k spojencom. Desiatky krajín spoločne odsúdili dodávky rakiet z KĽDR do Ruska

Ministri zahraničných vecí 47 krajín v spoločnom vyhlásení odsúdili severokórejské dodávky balistických rakiet Rusku. Uvedené vyhlásenie bolo zverejnené na oficiálnom webe ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a podpísali sa pod neho predstavitelia USA, Veľkej Británie, Austrálie, Nemecka či Kanady. Severokórejské dodávky zbraní do Ruska odsúdili takmer všetky členské štáty Európskej únie, výnimkou boli akurát Maďarsko a Slovensko. Z krajín NATO nepripojilo podpis ani Turecko.

10.01.2024 10:37 , aktualizované: 20:15
debata (435)
S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať, tvrdí expert
Video
Hovorí český politológ z Karlovej Univerzity Josef Mlejnek.

„Presun týchto zbraní zvyšuje utrpenie ukrajinského ľudu, podporuje agresívnu vojnu Ruska a podkopáva globálny režim nešírenia zbraní. Ruské použitie severokórejských balistických rakiet na Ukrajine tiež poskytuje Severnej Kórei cenné technické a vojenské informácie,“ uvádza sa vo vyhlásení. To zdôrazňuje, že presun balistických rakiet spolu s akýmikoľvek ďalšími zbraňami a súvisiacimi materiálmi zo Severnej Kórey do Ruska porušuje početné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Ministri vyzvali KĽDR a Rusko, aby dodržiavali príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a okamžite zastavili všetky akcie, ktoré ich porušujú.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí pre Pravdu reagovalo, že rezort bol oslovený s tým, že text nebolo možné pripomienkovať a vraj jednoznačne prinášal rezultáty, ktoré musia byť najskôr prešetrené.

Tomohisa Takei, Japonsko Čítajte viac Japonský admirál: Možno sme medzi dvoma vojnami. Ruskou a tou na Taiwane

„Naša strana nemá také informácie, ktoré by potvrdzovali pôvod balistických striel, a ak boli porušené sankcie prijaté Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov, tak očakávame, že práve Bezpečnostná rada OSN začne konať tak, aby boli čím skôr k dispozícii relevantné zistenia. Slovensko stojí na pozícii dodržiavania medzinárodného práva a rovnako aj sankcií prijatých na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Slovenská republika pozorne sleduje vývoj v tejto záležitosti a akonáhle budú k dispozícii nespochybniteľné dôkazy, k tejto iniciatíve sa pripojíme,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva.

„Tažko sa k tomu hľadajú slová. Kedysi sa to považovalo v našich končinách za samozrejmosť. Zo šťuky sa nám zdá sa vykľula gupka. Rakety vyrobené v jednom z najsurovejších režimov na svete dopadajú na nášho suseda, zabíjajú ženy, deti a Slovensko sa nevie vyjadriť,“ napísal na sociálnej sieti Twitter (X) bývalý minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.

Vláda odsúdi porušenie medzinárodných dohôd o zákaze používania balistických rakiet, ak sa tak preukáže. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer). Zároveň ocenil suverénny postoj ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer).

Premiér poukázal na to, že návrh vyhlásenia o severokórejských balistických raketách predložili USA bez možnosti zasahovať do textu a bez dôkazov. „Naša vláda rešpektuje, že existujú medzinárodné dohody, ktoré zakazujú používanie takýchto rakiet. A odsúdi ich porušenie, ak sa tak preukáže. Tak, ako sme označili použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine za porušenie medzinárodného práva. Ale sme príliš skúsení, aby sme súhlasili hneď so všetkým bez relevantných dôkazov,“ povedal Fico.

Poznamenal, že na Slovensku sa skončila éra lacného pritakávania na všetko a bude sa správať ako suverénna krajina. „Sme opatrní aj preto, lebo sa už stalo takmer pravidlom, že množstvo útokov pôvodne označených za nepriateľské sa po čase ukázalo ako zlyhanie ukrajinskej armády,“ doplnil Fico. Tvrdí tiež, že situácia na Ukrajine nemá v súčasnosti vojenské riešenie, ale už iba politické riešenie.

Šojgu jasal pri prehliadke zbraní v KĽDR po boku Kima
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

Severokórejský vodca Kim Čong-un tento týždeň navštívil zbrojárske fabriky v KĽDR a pri tej príležitosti vyzval na odstránenie nedostatkov pri výrobe munície. S odvolaním sa severokórejskú štátnu agentúru KCNA o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podľa nej tak Kim urobil v čase, keď Spojené štáty a ich spojenci v spoločnom vyhlásení odsúdili dodávky severokórejských zbraní a munície Rusku.

Kim pri svojej inšpekcii tiež zdôraznil „strategický význam výroby veľkých zbraní“, uviedla KCNA. Tá zverejnila snímky z návštevy muničnej fabriky, na ktorých si Kim pozrie mobilné zariadenie pre odpaľovanie rakiet krátkeho doletu.

Kimova návšteva sa uskutočnila v čase, keď takmer 50 krajín na čele s USA odsúdilo dodávky severokórejských balistických rakiet do Ruska a ich požitie proti Ukrajine.

Južná Kórea, vojenské cvičenie, čln Čítajte aj Soul reaguje na KĽDR: Armáda obnoví cvičenia zastavené dohodou z roku 2018

„Rusko používa balistické rakety KĽDR na Ukrajine a poskytuje KĽDR cenné technické a vojenské poznatky,“ uvádza sa v utorkovom spoločnom vyhlásení.

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby k tomu uviedol, že od skôr oznámeného použitia severokórejských balistických rakiet 30. decembra a 2. januára vypálilo Rusko na Ukrajinu ďalšie takéto zbrane, vrátane jednej rakety, ktorá dopadla v Charkove. Dodal, že Spojené štáty a ich spojenci dnes vznesú túto záležitosť v Bezpečnostnej rade OSN.

Podľa skorších správ juhokórejskej rozviedky poslala Severná Kórea v uplynulých mesiacoch Rusku aj zhruba milión delostreleckých granátov.

Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Čítajte aj Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu urýchliť vojnové prípravy

Severokórejský líder dnes tiež uviedol, že nastal čas označiť Južnú Kóreu za štát „najviac nepriateľský“ voči jeho krajine. Soul obvinil z podnecovania konfrontácie a hromadenia zbraní a vyzval na posilnenie vojenských kapacít KĽDR pre vlastnú obranu aj jadrové odstrašenie, uviedla KCNA.

PS žiada mimoriadny zahraničný výbor

Poslanec Národnej rady SR a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek iniciuje zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru. Kritizuje šéfa slovenskej diplomacie Blanára, že sa Slovensko nepridalo k vyhláseniu 48 krajín, ktoré odsúdili presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Mal by podľa neho za svoje správanie zodpovedať.

Valášek podotkol, že ruský útok severokórejskými zbraňami je vážna eskalácia konfliktu na Ukrajine. „Naša vláda je v absurdnej situácii, že odmieta vojenskú pomoc obeti agresie Ukrajine, ale v podstate svojím mlčaním schvaľuje vojenskú pomoc totalitnej Severnej Kórey vojskám ruského agresora,“ skonštatoval. Ide podľa neho o veľmi zlý krok pre slovenskú bezpečnosť, ale aj o medzinárodnú han­bu.

blaha ľuboš Čítajte aj KDH vyzbieralo podpisy pod návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Blahu z funkcie

„Keď sa ruský a severokórejský diktátor spoja v útoku na demokratickú krajinu, väčšina slobodných štátov v tom má jasno: agresiu diktátorov odsúdia. Štyridsaťosem štátov tak urobilo. Jediné výnimky spomedzi členských krajín NATO a EÚ? Slovensko, Maďarsko a Turecko. Iba vlády Fica, Orbána a Erdogana si odmietli vybrať medzi diktatúrou a demokraciu, slobodným svetom a tým totalitným, agresorom a obeťou,“ vyhlásil Valášek.

Tvrdí, že Blanár by sa mal za svoje konanie zodpovedať. Argument, že list nepodpísal, lebo nevidel dostatočné dôkazy, podľa neho neobstojí. „Ako potom vysvetľuje postoj tých 48 signatárov vrátane krajín, ako Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia? Že sú nesvojprávni alebo že nečítajú, čo podpisujú?“ skonštatoval.

Zaskočené KDH

Podpredsedu KDH Mariána Čaučíka zaskočilo, že mal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) problém odsúdiť presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

„Zaskočilo ma, že Slovensko sa nepridalo k 48 štátom, ktoré odsúdili ruské útoky severokórejskými balistickými strelami na Ukrajinu. Ako sa píše vo vyhlásení štátov NATO a EÚ (s výnimkou Turecka a Maďarska) ‚Transfer balistických rakiet zo Severnej Kórey zvyšuje utrpenie ukrajinského ľudu a podporuje agresívnu vojnu Ruska‘, to je jasný fakt,“ uviedol Čaučík.

Podotkol, že ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je brutálnym porušovaním ľudských práv aj medzinárodného práva. Tiež, že Rusko tak porušilo rezolúcie OSN, zakazujúce obchod so zbraňami so Severnou Kóreou. „Chcem veriť, že slovenská zahraničná politika ‚na štyri svetové strany‘ pod taktovkou Smeru neznamená aj spoluprácu s totalitným režimom Severnej Kórey alebo jeho tichú podporu,“ doplnil Čaučík.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič označil to, že sa SR nepridala k ostatným krajinám za medzinárodnú hanbu. Slovensko podľa jeho slov spôsobom vládnutia smeruje k Bielorusku. „Stavajú nás do veľmi zlého svetla. Takéto postoje nám do budúcna určite ublížia,“ povedal s tým, že nás sledujú aj zahraniční investori, ktorí si môžu povedať, že do tzv. novodobého Bieloruska investíciu neumiestnia. Toto už dnes podľa neho nie je právny štát.

Poslankyňa SaS Vladimíra Marcinko na sociálnej sieti informovala, že v parlamente predložila uznesenie, ktorým dala poslancom ešte možnosť o postoji Slovenska v tejto veci hlasovať.

© Autorské práva vyhradené

435 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #KĽDR #Kim Čong-un #ministerstvo zahraničných vecí