Devastačný úder na ruskú leteckú základňu zabil ďalšieho generála a desiatich vojakov

Ukrajinský letecký útok zo stredy na ruskú leteckú základňu na okupovanom Kryme údajne zabil najvyššieho generála a desať ďalších vojakov, informovali ruské médiá.

02.02.2024 12:11
Tatarenko, putin Foto:
Generálporučík Alexander Tatarenko na zábere v strede. Vpravo ruský vodca Vladimir Putin.
debata (506)

Pri útoku zomrel generálporučík Alexander Tatarenko, informoval kanál Krymský vietor na Telegrame. Tatarenko bol zodpovedný za leteckú základňu Belbek, najrozvinutejšiu a najlepšie bránenú leteckú základňu v čiernomorskom regióne, tvrdí portál Kyiv Post.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. Video z 23. septembra 2023. / Zdroj: Twitter/Nexta

Ukrajinské ozbrojené sily vypálili v stredu 31. januára 20 rakiet na oblasť Čierneho mora a polostrov Krym ovládaný Ruskom, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Pri útoku použili minimálne šesť britských striel Storm Shadow alebo francúzskych rakiet SCALP na ciele okolo základne. "Je tiež potrebné poznamenať, že ukrajinské ozbrojené sily odpálili riadené strely pozdĺž neočakávaných trás pre Rusov: väčšina z nich preletela cez vodnú hladinu Čierneho mora, napísal Krymský vietor na Telegrame.

Na polostrove sa im podarilo zasiahnuť leteckú základňu Belbek, naznačil na sociálnej sieti Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

„Vedeli ste, že v ukrajinskom letectve je 204. Sevastopoľská brigáda taktického letectva? Tak jej domovskou základňou je letisko Belbek! Ukrajinskí letci sa určite na svoje domovské letisko vrátia. A zatiaľ ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na očisťovaní Krymu od ruskej prítomnosti,“ napísal Oleščuk.

Podľa servera Kyiv Post sa predstavitelia Kyjeva ani Moskvy k situácii ešte nevyjadrili.

Ivanovec, ruské korvety, čiernomorská flotila Čítajte aj VIDEO: Ďalší úspešný lov ukrajinských dronov. Korveta Čiernomorskej flotily skončila na dne

Základňa Belbek je sídlom 38. stíhacieho leteckého pluku ruských vzdušných síl, ktorý lieta na lietadlách Su-30SM2 a Su-27. Podľa médií údajne zasiahli dve rakety priamo veliteľské stanovište 38. stíhacieho leteckého pluku a ďalšia strela zlikvidovala aj komunikačné centrum letiska.

Generálporučík Alexander Tatarenko. Zabitý pri... Foto: Telegram / Krymský vietor
ruský generál, Alexander Tatarenko Generálporučík Alexander Tatarenko. Zabitý pri útoku na leteckú základňu Belbek z 31. januára.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení na telegrame napísalo, že ukrajinské útoky odrazila ruská protivzdušná obrana. Ministerstvo však uviedlo, že úlomky zostrelených rakiet spadli na územie vojenského areálu v Lľubymivciach na sevastopoľskom predmestí, ale že na leteckej technike škody nespôsobili.

506 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Storm Shadow