VIDEO: Ďalší úspešný lov ukrajinských dronov. Korveta Čiernomorskej flotily skončila na dne

Jednotka špeciálnych síl Ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) zničila v noci z 31. januára na 1. februára 2024 ruskú korvetu Ivanovec. Loď Čiernomorskej flotily sa nachádzala v blízkosti Krymu. Ukrajinské ministerstvo obrany úspešný zásah vo štvrtok zverejnilo.

01.02.2024 15:10
debata (73)
Ukrajinské drony ulovili ruskú korvetu
Video

Ako píše portál iDNES.cz, nepriateľské plavidlo utrpelo priamy zásah do trupu a skončilo na dne jazera Donuzlav. V noci ho ku dnu poslali dva až tri ukrajinské údery, ktoré priamo zasiahli trup ruskej korvety, píše Ukrajinská pravda.

Rusko, Gromkij, Čína Čítajte aj Devastácia Čiernomorskej flotily pokračuje. Nová ruská vojnová loď explodovala

Ukrajinská rozviedka spresnila, že túto operáciu vykonala jej špeciálna jednotka s názvom Skupina 13 s podporou ukrajinského ministerstva pre digitálnu transformáciu a crowdfundingovej platformy United24.

Ivanovec, do dnešnej noci tvoriaci súčasť Čiernomorskej flotily, zneškodnili ukrajinské námorné drony. „V dôsledku viacerých priamych zásahov do trupu ruská loď utrpela kritické poškodenie, pre ktoré sa stala nepohyblivá, zadná časť trupu lode a zdvihla a plavidlo sa potopilo," konštatovalo ukrajinské obranné spravodajstvo.

Po útoku zostala v lodi diera, nasledoval výbuch a koniec Ivanovca na dne jazera. Podľa médií sa cena tejto korvety pohybuje okolo 60 až 70 miliónov dolárov.

Ruská ponorka, Rostov na Done, Čítajte aj Unikli fotografie deravej ruskej ponorky. Zasiahnuté plavidlo môže ísť na odpis

Ivanovec sa tak radí na zoznam zneškodnených ruských lodí, ktorý je stále dlhší. V decembri minulého roku takto Ukrajinci zaútočili na veľkú ruskú výsadkovú loď Novočerkassk v prístave Feodosija. Na palube lode bolo vtedy veľké množstvo iránskej munície, čo znásobilo efekt zásahu a veľké plavidlo prakticky zničilo na kusy.

Likvidácia ruskej vojnovej lode Novočerkassk, vojna na Ukrajine Čítajte aj Zlikvidovaná ruská loď bola preplnená muníciou. Proruské kanály hlásia desiatky mŕtvych

Ukrajina 22. septembra zasiahla strelami Storm Shadow aj štáb Čiernomorskej flotily. Budova v meste Sevastopoľ bola úplne zničená a pre Rusov to bola posledná kvapka. Všetky významnejšie lode presunuli viac na východ. Ukázalo sa však, že na Kryme nie sú v bezpečí nikde. V prístave Kerč bola 4. novembra zničená raketová korveta Askold. Opäť ju majú na svedomí strely Storm Shadow.

Čiernomorská flotila / Loď / Čítajte aj Čierny rok ruskej Čiernomorskej flotily – strata lodí, veliteľstva i prestíže
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine #HUR