Protesty proti AfD sa konali vo vyše 200 mestách Nemecka, v Berlíne prišlo 150-tisíc ľudí

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu v Nemecku opäť zúčastnili na zhromaždeniach proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). Jedna z akcií sa konala v Berlíne, kde sa podľa polície zišlo takmer 150-tisíc ľudí, z ktorých niektorí vytvorili pred parlamentom živú reťaz. Podobné zhromaždenia sa konali v približne 200 ďalších mestách po celej krajine.

03.02.2024 15:26 , aktualizované: 22:32
Protest / AfD / Pravicový extrémizmus / Foto: ,
Ľudia pred budovou nemeckého parlamentu počas demonštrácie proti pravicovému extrémizmu a stranke AfD, 3. február 2024
debata (27)

„Či v Eisenachu, Homburgu alebo Berlíne: Vo veľkých a malých mestách v celej krajine sa aj tento víkend zišlo mnoho občianok a občanov, aby demonštrovali proti zabudnutiu, proti nenávisti a štvaniu. Je to silný signál pre demokraciu a náš základný zákon (nemeckú ústavu – pozn. red.)," uviedol na sociálnej sieti X kancelár Olaf Scholz.

Predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Markus Söder v komentári pre noviny Rheinische Post odsúdil AfD ako „hlboko krajne pravicovú stranu“. „Som doslova šokovaný zakaždým, keď počujem ich nenávistné prejavy,“ dodal Söder.

Samotná AfD vo svojom príspevku zverejnenom v sobotu na sieti X odsúdila kampaň „proti jedinej skutočnej opozičnej strane v Nemecku“. „Kam sme to v Nemecku dopracovali, keď vláda vyzýva na demonštráciu proti časti jeho obyvateľstva?“ pýtala sa AfD vo svojom statuse.

Viac ako 150-tisíc ľudí v Berlíne

Viac ako 150-tisíc ľudí v sobotu prišlo v Berlíne na demonštráciu proti pravicovému extrémizmu a nenávisti, uviedla podľa agentúry DPA polícia nemeckej metropoly. Usporiadatelia zhromaždenia hovoria ešte o vyššom počte účastníkov, zišlo sa ich podľa nich okolo 300-tisíc. V pláne majú vytvoriť obrovskú ľudskú reťaz.

V Berlíne zhromaždenie zorganizovalo združenia viac ako 1 300 organizácií. „Chceme dať najavo, že nám záleží na solidarite a že sme proti diskriminácii,“ povedal podľa DPA učiteľ na gymnáziu Serkan Bingöl, ktorý na demonštrácii prišiel so skupinou utečencov. Dodal, že by chceli, aby nemecká spoločnosť bola pestrá, a nie jednotvárna.

Protesty proti stúpencom krajnej pravice a protiimigračnej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa konajú v Nemecku už tri týždne. Chodia na nich desiatky tisíc ľudí, ktoré pobúrili informácie investigatívnej spoločnosti Correctiv.

Podľa nej sa vlani v novembri v Postupime zišli zástupcovia krajnej pravice a rokovali tam aj o tom, že Nemecko by mali opustiť veľké počty ľudí s prisťahovaleckými koreňmi. Medzi účastníkmi schôdzky boli politici AfD alebo niekoľko predstaviteľov opozičnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU).

Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Nemci vyšli do ulíc povedať nie AfD. Víkendových protestov sa zúčastnilo 1,4 milióna ľudí, mníchovský pre preľudnenosť zrušili

Časti nemeckej verejnosti aj politikov hlavných politických strán robí starosti posilňovanie AfD, ktorá by mohla zvíťaziť vo voľbách do krajinských snemov, ktoré sa tento rok v septembri budú konať v troch spolkových krajinách na východe Nemecka, ktoré v minulosti bývali súčasťou komunistickej Nemeckej demokratickej republiky.

AfD si v celonemeckých prieskumoch udržuje druhú pozíciu, pred ňou je konzervatívna CDU, Scholzovi sociálni demokrati sú až tretí.

Germany Protests Čítajte viac Vystúpi Nemecko z EÚ? AfD iba burcuje voličov, tvrdí politológ
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #demonštrácia #pravicový extrémizmus