Maďarský parlament nerokuje o vstupe Švédska do NATO; poslanci Fideszu neprišli

Na pondelňajšiu mimoriadnu schôdzu maďarského parlamentu, ktorú iniciovali opozičné strany s cieľom čo najskôr hlasovať o vstupe Švédska do NATO, neprišli poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP. Podľa servera telex.hu tak nebolo možné schváliť program schôdze, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

05.02.2024 12:08 , aktualizované: 16:25
debata (28)
Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video
Zdroj: TV Pravda/EÚ

Server dodal, že v rokovacej sále boli prítomní americký veľvyslanec David Pressman, ale aj veľvyslanec SR v Budapešti Pavol Hamžík a budapeštianski veľvyslanci Holandska, Nórska, Dánska i Poľska.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken 30. januára vyjadril nádej, že Maďarsko – ako posledný členský štát NATO – čoskoro ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. „Očakávam, že sa tak stane v najbližších týždňoch, keď sa znovu zíde maďarský parlament,“ povedal šéf americkej diplomacie.

Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti poznamenalo, že Fidesz zrejme nechce ukončiť „tragikomédiu“ okolo vstupu Švédska do NATO.

Líder parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis na Facebooku oznámil, že ratifikácia vstupu Švédska do NATO sa môže uskutočniť na začiatku riadneho zasadnutia parlamentu, ktoré sa má konať 26. februára; vyžaduje si to však stretnutie švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona s predsedom maďarskej vlády Viktora Orbána v Budapešti.

„Ak je vstup pre Švédov dôležitý, prídu sem, rovnako ako odišli do Turecka,“ napísal Kocsis. Podľa Népszavy však nespresnil, prečo je návšteva Kristerssona v Budapešti taká dôležitá, najmä po tom, čo sa švédsky premiér už stretol s Orbánom minulý štvrtok v Bruseli.

Budapešť podľa denníka doposiaľ nepredložila žiadne relevantné argumenty, prečo blokuje vstup tejto škandinávskej krajiny, pričom záhadou je aj to, čo chce Maďarsko týmto krokom získať. Isté však zatiaľ je, že Maďarsko utrpí vážnu diplomatickú ujmu, píše Népszava.

Protest proti vojne na Ukrajine, Nemecko Čítajte viac Na Západe rastú obavy z ruského útoku, Nemci si už pre prípad vojny chystajú zásoby

Už pred schôdzou médiá uviedli, že s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Zaznelo to v pondelok v komerčnej rozhlasovej stanici InfoRádió. Rozhlasová stanica pripomenula, že poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP už minulý piatok (2. 2.) oznámili, že sa na mimoriadnej schôdzi iniciovanej opozíciou nezúčastnia.

„Mimoriadnu schôdzu iniciovala Maďarská socialistická strana (MSZP) predovšetkým preto, aby parlament čo najskôr schválil vstup Švédska do NATO,“ povedal pre InfoRádio predseda parlamentnej frakcie socialistov Bertalan Tóth.

„V uplynulom období sa dôvody Fideszu pre odklad ratifikácie neustále menili, do Štokholmu vyslali aj delegáciu. Nastal však čas, aby konečne pamätali aj na záujmy Maďarska,“ zdôraznil ľavicový politik.

„Vláda podporuje členstvo Švédska v NATO, ale jeho schválenie závisí od poslancov,“ uviedol maďarský premiér Viktor Orbán koncom minulého roka. Poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP podľa slov Orbána nemajú veľmi chuť schváliť členstvo Švédska v NATO, pretože po ratifikácii Fínov tamojšia vláda zažalovala Maďarsko v Európskej únii v inej záležitosti.

Z V4 zostali podľa Fica dvaja. Napriek tomu s Orbánom nevytvorili suverénny tandem
Video

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás zasa zdôraznil, že nepovažuje za dôležité, aby sa o prijatí Švédska do NATO rozhodovalo na mimoriadnom zasadnutí parlamentu, ale aby sa dovtedy urobili kroky na budovanie dôvery medzi Budapešťou a Štokholmom, po ktorých by mohli poslanci bezvýhradne podporiť vstup Švédska do NATO.

„Pozvali sme švédskeho premiéra. Ak to bude pre Švédov dôležité, tak samozrejme prídu do Budapešti, alebo aspoň urobia kroky, ktoré povedú k tomu, že maďarskí poslanci ochotne zahlasujú za vstup Švédska do NATO,“ dodal Gulyás.

orbán Čítajte viac Fidesz v otázke prijatia Švédska do NATO počká na schôdzu premiérov

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v piatok v Bruseli vyhlásil, že švédsky premiér Ulf Kristersson by mal navštíviť Budapešť ešte pred hlasovaním v maďarskom parlamente o prijatí jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. Kristerssom však Orbánovi tiež v Bruseli povedal, že sa s ním síce rád stretne v Budapešti, ale až po maďarskej ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolal predseda László Kövér na 13.00 h. Riadna jarná schôdza parlamentu sa má začať 26. februára.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Viktor Orbán #Švédsko #vojna na Ukrajine