Fidesz v otázke prijatia Švédska do NATO počká na schôdzu premiérov

Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP sa nezúčastnia na pondelňajšej mimoriadnej schôdzi parlamentu. S cieľom ratifikovať vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie ju tento týždeň iniciovala opozícia.

02.02.2024 15:32
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán vystupuje s prejavom po tom, čo ho delegáti opätovne zvolili za predsedu maďarskej vládnej strany Fidesz na XXX. zjazde strany v Budapešti 18. novembra 2023.
debata (17)

Fidesz pre server atv.hu v piatok uviedol, že s hlasovaním o tejto otázke si počkajú na schôdzku premiéra Viktora Orbána s predsedom švédskej vlády Ulfa Kristerssona, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa švédskeho denníka Dagens Nyheter premiéri Kristersson a Orbán krátko neformálne rokovali počas štvrtkového bruselského summitu. Maďarská strana o tom však neinformovala. Švédsky premiér Orbánovi zopakoval svoj postoj, že sa s ním rád stretne v Budapešti, ale až po maďarskej ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Turkey Hungary Čítajte viac Turci ho predbehli. Orbán pod tlakom sľúbil vpustiť Švédov do NATO

Denník podotkol, že švédsky premiér nedostal odpoveď na otázky o termíne hlasovania v parlamente, ani kedy by sa mohlo uskutočniť stretnutie v Budapešti.

Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér v súlade s požiadavkou opozície vo štvrtok zvolal na pondelok 5. februára mimoriadnu schôdzu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Server hvg.hu však pripomenul, že od roku 2010 zvolala opozícia mimoriadnu schôdzu parlamentu 17 krát, žiadna sa však doteraz neuskutočnila. Poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP sa na zasadnutí nezúčastnili a jeho program nebol schválený.

Ohrozenie vzťahov s USA

Nadstranícka skupina amerických zákonodarcov vyzvala Maďarsko na okamžitú ratifikáciu členstva Švédska v Organizácii Severoatlantickej zmluvy. Demokratická senátorka z New Hampshire Jeanne Shaheen a jej republikánsky kolega Thom Tillis zo Severnej Karolíny v spoločnom vyhlásení urgujú maďarského premiéra Orbána, aby „bez ďalšieho odkladu“ v Budapešti pokročili s prístupovými protokolmi Švédska do NATO, pričom tiež tvrdia, že ďalšie zdržiavanie procesu by poškodilo vzťahy jeho krajiny so spojencami.​

Maďarsko je jediná krajina v 31-člennej aliancii, ktorá zatiaľ neschválila švédske členstvo v NATO. Budapešť už viac ako rok posúva hlasovanie v tejto veci, čo vyvoláva v NATO frustráciu. Hlasovanie o ratifikácii švédskeho členstva sa ešte neobjavilo na programe maďarského parlamentu a je nepravdepodobné, že sa táto záležitosť dostane pred zákonodarcov minimálne do konca februára, keď sa parlament znovu zíde.

Fico, Orbán Čítajte aj Orbán ustúpil. EÚ dá 50 miliárd Ukrajine

„Napriek mnohým predchádzajúcim verejným záväzkom je Maďarsko posledným zostávajúcim členom NATO, ktorý neratifikoval snahu Švédska, a čas aj trpezlivosť sa krátia. Nečinnosť Maďarska riskuje, že nezvratne poškodí jeho vzťah so Spojenými štátmi a s NATO,“ napísali americkí senátori.

Orbán dlho sľuboval, že jeho krajina nebude posledná v NATO, ktorá schváli žiadosť Švédska. Turecký parlament však švédske členstvo po odkladoch schválil v januári, a tak sa pozornosť presunula na Budapešť, keďže sa spojenci snažia o rozšírenie aliancie čeliac ruskej vojne na Ukrajine.

V separátnom vyhlásení predseda výboru amerického Senátu pre zahraničné vzťahy Ben Cardin naznačil možnosť uvalenia sankcií na Maďarsko za jeho správanie a označil Orbána za „najmenej spoľahlivého člena NATO“.​

Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson Čítajte viac Kristersson kývol Orbánovi na stretnutie k vstupu Švédska do NATO: Stačí ale v Bruseli
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #NATO #Viktor Orbán #Fidesz #Švédsko