V Belehrade sa konal protest proti oslobodeniu odsúdených za vraždu novinára

Stovky ľudí protestovali v pondelok v Belehrade proti rozsudku súdu, ktorý oslobodil štyroch bývalých spravodajských dôstojníkov odsúdených za vraždu novinára Slavka Čuruviju z roku 1999. Informovala o tom agentúra AFP.

05.02.2024 17:32
Čuruvija, protest, belehrad Foto: ,
Žena drží plagát s fotografiou novinára Slavka Čuruviju počas protestu pred srbským odvolacím súdom 5. februára 2024 v Belehrade.
debata

Rozhodnutie súdu koncom uplynulého týždňa odsúdili opoziční politici a bojovníci za práva médií.

Po oslobodzujúcich rozsudkoch vynesených odvolacím súdom zostáva Čuruvijova vražda nepotrestaná. Spravodajský web balkan Insight však informoval, že srbská generálna prokuratúra v pondelok uviedla, že požiadala odvolací súd, aby jej poskytol spisy „na podanie žiadosti o ochranu zákonnosti“. Takúto žiadosť možno podať ako mimoriadny opravný prostriedok proti právne záväznému rozhodnutiu súdu, ak je podozrenie z porušenia zákona.

Protest v Belehrade, ktorý v pondelok zorganizovala Nadácia Slavka Čuruviju a podporila ho väčšina srbských novinárskych organizácií, sa začal 25 minútami ticha – každý z nich pripomenula rok, ktorý uplynul do Čuruvijovej vraždy.

Predseda Nezávislého združenia novinárov v Srbsku Željko Bodrožič na margo protestu v Belehrade uviedol: „Toto je odkaz od štátu, že novinári nie sú chránení. A čo môžu pochopiť aj ostatní občania, je, že ani oni sami nie sú chránení, ak nie sú chránení novinári“.

Slavko Čuruvij Čítajte viac Súd v Srbsku zrušil rozsudky voči štyrom expríslušníkom tajnej služby v prípade vraždy renomovaného novinára Čuruviju

Ivana Stevanovičová z Nadácie Slavka Čuruviju uviedla, že odvolací súd tajil svoje rozhodnutie desať mesiacov, čo vyvoláva podozrenie, že justícia sa „vzdala pod tlakom sily“.

Rozhodnutie odvolacieho súdu – vynesené v apríli, ale zverejnené minulý piatok – zrušilo rozsudky z roku 2021 a dlhé tresty odňatia slobody pre štyroch spravodajských dôstojníkov. Súdny proces s nimi trval dlho a bol poznačený dramatickými zvratmi.

V roku 2021 špeciálny súd odsúdil bývalého šéfa tajnej polície Radomira Markoviča a šéfa belehradskej spravodajskej zložky Milana Radonjiča na 30 rokov väzenia. Ďalší dvaja spravodajskí dôstojníci boli odsúdení na 20 rokov.

Všetci štyria boli prvýkrát uznaní za vinných v roku 2019, ale toto rozhodnutie bolo zrušené a bolo nariadené nové konanie.

Novinára Čuruviju zastrelili pred jeho bydliskom v centre Belehradu 11. apríla 1999 v čase, keď NATO bombardovalo Srbsko s cieľom zastaviť jeho ťaženie voči etnickým Albáncom v Kosove.

Srbsko, Belehrad, protest, voľby Čítajte aj Srbská opozícia žiada Ústavný súd, aby anuloval výsledky komunálnych volieb v Belehrade

Čuruvija bol šéfredaktorom a majiteľom denníka Dnevni Telegraf a časopisu Evropljanin, ktoré boli dvoma hlavnými nezávislými periodikami v Srbsku.

K jeho zabitiu došlo len niekoľko dní po tom, čo ho provládne médiá obvinili z toho, že je „zradca“ a že vyzýval alianciu NATO, aby bombardovala Srbsko.

Novinárova rodina obviňovala vtedajšieho srbského prezidenta Slobodana Miloševiča, že túto vraždu nariadil on osobne.

Agentúra AFP vo svojej správe pripomenula, že novinári, ktorí kritizujú srbské vedenie, sú často terčom útokov a zastrašovania. Stáva sa, že novinárom vo svojich verejných prejavoch nadáva aj srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý za Miloševiča pôsobil ako minister informácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Belehrad #vražda novinára #slavko čuruvij