Izrael má dôkazy o väzbách agentúry UNRWA na terorizmus, poskytne ich OSN

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v pondelok uviedol, že jeho vláda má dôkazy spájajúce Agentúru OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) s terorizmom a plánuje ich predložiť komisii OSN, ktorá preveruje aktivity UNRWA.

05.02.2024 21:46
Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza, Foto: ,
Palestínčania po izraelských náletoch, ktoré zničili časti štvrte v Pásme Gaza, 10. októbra 2023.
debata (3)

„Predložíme všetky dôkazy zdôrazňujúce väzby (agentúry) UNRWA na terorizmus a jej škodlivé účinky na regionálnu stabilitu. Je nevyhnutné, aby táto komisia odhalila pravdu,“ napísal Kac v statuse na sociálnej sieti X, informovala agentúra AFP.

Podľa televízie al-Džazíra Kac okrem toho privítal vymenovanie nezávislej komisie OSN na vyšetrovanie aktivít UNRWA a zopakoval výzvu, aby riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini odstúpil.

izrael, palestína, hamas Čítajte viac Izraelská armáda objavila výcvikové centrum, kde sa chystal útok zo 7. októbra

Komisiu povedie bývalá šéfka francúzskej diplomacie

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok oznámil vytvorenie nezávislej komisie na posúdenie činnosti Agentúry OSN pre palestínskych utečencov. Ako uviedla agentúra AFP, nový nezávislý panel povedie bývalá francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová, ktorá bude spolupracovať s tromi európskymi výskumnými organizáciami, uviedla OSN vo vyhlásení.

Cieľom vyšetrovania je „zhodnotiť, či agentúra robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila neutralitu a reagovala na obvinenia zo závažných porušení, keď k nim dôjde“.

Panel má koncom marca predložiť generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi priebežnú správu a koncom apríla záverečnú správu – v prípade potreby aj s odporúčaniami na „zlepšenie a posilnenie“ mechanizmov agentúry. Toto hodnotenie bude oddelené od interného vyšetrovania, ktoré OSN začala v januári, po prvom vznesení obvinení proti 12 zamestnancom UN­RWA.

Spomínanými subjektmi z Európy, ktoré budú nápomocné pri tomto nezávislom hodnotení UNRWA, sú Inštitút Raoula Wallenberga vo Švédsku, Chr. Michelsen Institute (CMI) v Nórsku a Dánsky inštitút pre ľudské práva.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Panarabská televízia pripomenula, že Izrael sa už roky snaží o zrušenie UNRWA. Tieto výzvy zintenzívnil po tom, ako sa údajne ukázalo, že 12 zamestnanci UNRWA boli 7. októbra zapojení do teroristického útoku kománd militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. UNRWA však opakovane upozorňuje, že Izrael nepredložil žiadne dôkazy na podporu tvrdení, že niektorí pracovníci UNRWA sú členmi Hamasu.

Komandá tohto hnutia i ďalších palestínskych ozbrojených formácií podnikli 7. októbra 2023 vpád na územie juhu Izraela, pri ktorom v miestnych kibucoch a dedinách terorizovali tamojšie obyvateľstvo, prevažne civilné. O život pri tom prišlo okolo 1 200 a ďalších vyše 200 ich komandá zavliekli do palestínskeho Pásma Gazy a držia ich tam ako rukojemníkov.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v nedeľu varoval, že zastavenie platieb na činnosť UNRWA, ktorá poskytuje život zachraňujúce služby miliónom Palestínčanov, predstavuje riziko pre regionálnu stabilitu a je kolektívnym trestom.

V reakcii na spomínané obvinenie zo strany Izraela viac ako desať krajín vrátane Spojených štátov, Nemecka, Británie a Švédska pozastavilo financovanie agentúry UNRWA.

Ismail Hanija Sergej Lavrov Čítajte viac 'V Moskve je Hamas objímaný a rozťahujú pred ním koberce.' Kremeľ zúri pre výroky izraelskej veľvyslankyne
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #UNRWA #útok na Izrael