Mladá jezídka sa dostala na slobodu po vyše desaťročí v zajatí IS

Spojenými štátmi podporovaní kurdskí povstalci v Sýrii oslobodili ženu z národa jezídov, ktorá bola viac ako desať rokov zadržiavaná extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS). V zajatí ju znásilňovali a nútili vydať sa za islamistov.

06.02.2024 07:59
debata (1)

Ako v pondelok informovala agentúra AP, 24-ročnú ženu so synom a dcérou zachránili kurdskí ozbrojenci počas bezpečnostnej operácie v sýrskom tábore al-Hol, kde sú internované desaťtisíce ľudí, väčšinou manželky a deti bojovníkov IS.

Oslobodená žena pochádza z dediny Hardán v pohorí Sindžár v Iraku. Bojovníci IS ju uniesli počas masakrov v roku 2014, keď prišli o život tisíce jezídskych mužov. Mnoho jezídskych žien a dospievajúcich dievčat vtedy islamisti uniesli a zadržiavali ich ako sexuálne otrokyne.

Dvadsať rokov od vojny sú Američania stále v Iraku
Video

V prísne stráženom tábore al-Hol, na ktorý dohliadajú sily vedené sýrskymi Kurdmi a spojenci USA, žilo kedysi 73 000 ľudí – drvivú väčšinu tvorili Sýrčania a Iračania. Počet ľudí medzičasom klesol, pretože mnoho žien a detí bolo repatriovaných.

V tábore sú však aj občania ďalších asi 60 národností. Iračania a Sýrčania obývajú jednu sekciu tábora. Ľudia inej národnosti žijú v časti tábora, kde sú sústredení najtvrdší priaznivci IS. Mnohí z nich cestovali tisíce kilometrov, aby sa pridali k IS po jeho víťaznom ťažení regiónom v roku 2014.

Europol, Holandsko Čítajte viac Europol: Hrozba terorizmu v Európe sa po útoku Hamasu na Izrael zvýšila

V posledných rokoch sa v tábore uskutočnilo niekoľko bezpečnostných operácií, počas ktorých boli ženy zajaté ako otrokyne oslobodené a extrémisti zadržaní.

Kurdské sily uviedli, že len počas prvého dňa operácií bolo „zajatých 21 agentov IS a zhabaný teroristický materiál“. Zaistené boli aj výbušniny a nástražné systémy a odhaliť sa podarilo aj podzemné tunely.

Radikáli z Islamského štátu strhávali v múzeu...
Podľa radikálov z Islamského štátu boli v múzeu...
+2Islamisti strhávali sochy z podstavcov a ničili...

Jezídi sú po kurdsky hovoriaca etnicko-náboženská skupina na severe Iraku. Roky boli prenasledovaní militantmi z IS, ktorí zabili stovky ich mužov, znásilňovali ženy a deti násilím nútili bojovať vo svojich jednotkách. V auguste 2014 džihádisti zmasakrovali v oblasti Sindžár vyše 1200 jezídov. Osobitní vyšetrovatelia OSN v máji 2021 uviedli, že zozbierali „jasné a presvedčivé dôkazy“ o tom, že IS na irackých jezídoch spáchal genocídu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #Islamský štát