Hamas odpovedal na návrh dohody o prímerí. Reakcia vraj bola pozitívna

Palestínske radikálne hnutie Hamas v utorok dalo odpoveď na novú rámcovú dohodu o prímerí s Izraelom, pričom na ňu reagovalo "v pozitívnom duchu". Zdôraznilo však, že stále požaduje úplné prímerie a ukončenie ofenzívy izraelskej armády. Informovala o tom agentúra AP.

06.02.2024 19:41 , aktualizované: 23:05
Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a katarský premiér a šéf katarskej diplomacie Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sán počas stretnutia v Dauhe 6. februára 2024.
debata (1)

Aj katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání v utorok uviedol, že reakcia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na najnovší plán prímeria v Pásme Gazy je „vo všeobecnosti pozitívna“. Doplnil, že odpoveď od Hamasu „obsahuje aj niekoľko komentárov, ale vo všeobecnosti je pozitívna“. Uviedol tiež, že táto odpoveď bola medzičasom doručená Izraelu.

Katarský emir odmietol uviesť bližšie podrobnosti, ale vyhlásil, že Katar je "optimistický“. Svoje hodnotenie vývoja situácie katarský premiér zverejnil na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom.

Izrael / Tunel / Hamas / Čítajte viac Rokovania o prímerí v Gaze komplikuje spor vo vedení Hamasu

Blinken avizoval, že reakciu Izraela na odpoveď Hamasu bude mať v stredu, keď zavíta do Izraela Pripomenul, že stále je potrebné urobiť veľa práce. Vyjadril však presvedčenie, že „dohoda je možná a skutočne nevyhnutná“, a ubezpečil, že všetci zainteresovaní budú pokračovať „v neúnavnej práci,“ aby ju dosiahli.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Ghádza Hamad agentúre Reuters povedal, že Hamas chce, aby bol v rámci dohody prepustený čo najväčší počet palestínskych väzňov zadržiavaných v Izraeli. Hamas podľa Gházího odpoveď vypracovával dlho, pretože časti návrhu boli „nejasné a nejednoznačné“. Skupiny obhajujúce práva palestínskych väzňov v decembri uviedli, že Izrael zadržiava zhruba 8 000 Palestín­čanov.

Dohodu študuje aj Mosad

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes večer oznámila, že katarskí sprostredkovatelia odpoveď Hamasu odovzdali izraelskej tajnej službe Mosad. Obsah dokumentu podľa úradu dôkladne preštudujú izraelskí vyjednávači.

Ako je známe, Katar spolupracuje s USA a Egyptom na sprostredkovaní prímeria vo vojne medzi Izraelom a Hamasom. Toto prímerie by malo zahŕňať zastavenie paľby a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantmi Hamasu.

Na rokovaniach v Dauhe sa katarský emir a šéf americkej diplomacie dohodli, že budú pokračovať v tesnej koordinácii s cieľom zvýšiť humanitárnu pomoc civilistom v Pásme Gaze a vyvinúť tlak na ich ochranu v súlade s humanitárnym právom, informovala agentúra AP.

Netanjahu Čítajte viac Netanjahu: Vojna sa nesmie skončiť, kým Izrael nezabije lídrov Hamasu. Bude to trvať mesiace

Blinken v Dauhe zopakoval, že USA odmietajú akékoľvek nútené vysídlenie Palestínčanov z Pásma Gazy. Zdôraznil záväzok USA nastoliť na Blízkom východe trvalý mier, vrátane vytvorenia palestínskeho štátu, ktorý zaisťuje bezpečnosť pre Izraelčanov aj Palestínčanov".

Katar je po Saudskej Arábii a Egypte treťou z piatich zastávok Blinkena na jeho tohtotýždňovom turné po Blízkom východe. V stredu bude v Izraeli a na Západnom brehu a potom sa vráti do vlasti.

Denník The Times of Israel (TOI) dodal, že Hamas reagoval na návrh dohody vypracovanej nedávno v Paríži, pričom stále požaduje trvalé ukončenie bojov, ukončenie izraelsko-egyptskej blokády Pásma Gazy, rekonštrukciu enklávy a prepustenie palestínskych tzv. bezpečnostných väzňov.

Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza, Čítajte viac Izrael má dôkazy o väzbách agentúry UNRWA na terorizmus, poskytne ich OSN

Izrael, ktorý sa snaží presadiť kratšie prestávky v bojoch výmenou za postupné prepustenie rukojemníkov, pred časom označil tieto podmienky Hamasu za nerelevantné.

Americký prezident Joe Biden označil reakciu Hamasu za „prehnanú“, pričom však naznačil, že rokovania pokračujú, uviedol TOI.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Pásmo Gazy #Katar #Antony Blinken #útok na Izrael