Pri havárii vrtuľníka zahynul čilský exprezident. Známy je z videa, kde mu Václav Klaus vzal pero

Milióny ľudí si ho pamätajú z virálneho videa, kde sa blahosklonne tvári, že nevidí, ako si český hosť prisvojil protokolárne pero.

06.02.2024 22:12
Sebastián Piňera Foto: ,
Bývalý prezident Čile Sebastián Piňera na snímke z roku 2019.
debata (2)

Sebastián Piňera zahynul pri havárii vrtuľníka, ku ktorej došlo v utorok na juhu Čile neďaleko mesta Lago Ranco.

Na palube stroja boli štyri osoby. Kým 74-ročný Piňera nehodu neprežil, ďalších troch ľudí sa podarilo zachrániť. Podľa čílskych médií mohli byť príčinou nehody silné dažde.

Prezident Gabriel Boric vyhlásil štátny smútok a nariadil vystrojiť svojmu predchodcovi štátny pohreb.

Piňera bol jedným z najvplyvnejších politikov v Čile, krajine vládol po dve funkčné obdobia – v rokoch 2010–14 a 2018–22.

Kým počas Piňerovho prvého funkčného obdobia Čile dosiahlo rýchly ekonomický rast a prudký pokles nezamestnanosti, druhé funkčné obdobie sa vyznačovalo násilnými protestmi proti nerovnosti, ktoré viedli k obvineniam z porušovania ľudských práv a skončili sa prísľubom vlády predložiť novú ústavu.

Sebastián Pinera Čítajte viac Čile si prvý raz od pádu Pinocheta zvolilo pravicového prezidenta

Prezident Piňera tiež koordinoval reakciu vedenia krajiny na pandémiu COVID-19, ktorá v prípade Čile zahŕňala jednu z najrýchlejších očkovacích kampaní na svete.

Jedným z vrcholov jeho prvej administratívy – často o ňom hovoril aj samotný Piňera – bola záchrana 33 baníkov, ktorí zostali uväznení v podzemnej bani v púšti Atacama. Táto udalosť z roku 2010 sa stala globálnou mediálnou senzáciou a poslúžila ako námet pre film z roku 2014.

Čilský prezident Sebastian Piňera vítal... Foto: Reuters
Franklin Lobos, baník, Čile Čilský prezident Sebastian Piňera vítal Franklina Lobosa, bývalého profesionálneho futbalistu, na zemskom povrchu s loptou.

Piňeru si mnohí pamätajú aj z humorného videa, ktoré na YouTube videli milióny ľudí. Počas návštevy Čile v roku 2011 na tlačovej konferencii po jeho boku sedí vtedajší český prezident Václav Klaus. Kým Piňera hovorí k novinárom, Klaus si so záujmom prezerá luxusné protokolárne pero. Potom ho nenápadne zastrčí do vrecka a zaklapne škatuľku, z ktorej ho vybral.

Klaus sa kvôli tejto epizóde stal terčom mnohých vtipov. Sám neskôr oľutoval svoj čin. „Samozrejme, že ma to neteší a odtrhol by som si ruku, ale myslím, že je to prehnané nekonečným spôsobom,“ povedal v rozhovore pre TV Nova na margo mediálneho rozruchu, ktorý vyvolal.

Čínski baníci Čítajte viac Čile: Všetkých 33 baníkov uviaznutých pod zemou je nažive aj po 17 dňoch

Klausov manéver, pri ktorom protokolárne pero mizne najskôr pod stôl a potom vo vrecku, rozoberali britské denníky aj americké televízie. Napríklad stanica CBS News na svojom webe pred trinástimi rokmi poznamenala, že Klaus „zbalil pero s nezbedným úsmevom“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Čile #Václav Klaus #Sebastián Piňera