Nová ukrajinská stratégia? V Rusku horeli ďalšie rafinérie, Zelenskyj napĺňa svoj sľub

Na ruskú ropnú rafinériu v Krasnodarskom kraji zrejme útočili ďalšie ukrajinské drony. V noci 9. februára bol v továrni Ilskij hlásený rozsiahly požiar. Miestne úrady uviedli, že sa oheň už podarilo uhasiť, nešpecifikovali ale, čo presne k nemu viedlo.

09.02.2024 11:45
debata (32)

Podľa ruského telegramového kanála SHOT na rafinériu zaútočili ukrajinské drony. Počas útoku nemal byť nikto zranený. Ľudia podľa BBC na sociálnych sieťach písali, že pred útokom bolo počuť výbuchy. Podľa úradov na mieste zasahovali hasiči a ďalší záchranári, nikomu sa nič nestalo. Príčina požiaru sa vyšetruje.

„Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na dve ropné rafinérie v Krasnodarskom kraji. Trosky jedného z nich sa zrútili aj na územie Afipskej ropnej rafinérie. Primárna jednotka na rafináciu ropy bola poškodená,“ uvádza SHOT na Telegrame. Požiar vypukol zhruba o druhej v noci a v priebehu hodiny ho uhasili.

APTOPIX Russia Weather Čítajte aj Generál zima udrel na Moskvu. Ako to súvisí s vojnou proti Ukrajine?

Agentúra Reuters uviedla, že podnik Ilskij je jedným z hlavných výrobcov pohonných hmôt na juhu Ruska, s tým, že dokáže rafinovať až 6,6 milióna ton ropy ročne.

Čo ukrajinské drony zbadajú, to Rusom zničia
Video
Ukrajinci naďalej v boji proti ruskej okupácii využívajú drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Kyjev v poslednom období podniká stále častejšie údery dronov na ruské ropné rafinérie. Niektoré z nich sú úspešné a spôsobia nepriateľom značné škody. Ako píše portál iDNES.cz, Ukrajina sa podľa všetkého poučila od Rusov, ktorí pravidelne útočia na energetickú infraštruktúru.

Kyjev v posledných týždňoch cielene útočí na ropné uzly, rafinérie a zbrojnú a energetickú infraštruktúru hlboko v ruskom vnútrozemí, ďaleko za frontovou líniou. Ide zrejme o novú stratégiu Ukrajiny, ktorá má zvrátiť nepriaznivejší vývoj bojov z posledných mesiacov.

Putin Čítajte aj Ruský rozpočet v roku 2023: Obrovský prepad príjmov v miliardách, dôvodov je viacero

V čase, keď Moskva búši raketami do ukrajinských miest, môže mať nová taktika pre obrancov hneď niekoľko prínosov. Ohrozuje vývoz základných surovín, ropy a plynu, ktoré sú pre ruskú ekonomiku aj pre financovanie vojny na Ukrajine kľúčové. Ďalej prezidentovi Putinovi tieto útočné akcie pred blížiacimi sa voľbami kazia ilustrovanie, že vojna je ďaleko a vlastne sa nič veľmi veľké nedeje. Napĺňa sa sľub prezidenta Volodymyra Zelenského z novoročného prejavu: „Ten, kto priniesol peklo do našej krajiny, ho jedného dňa uvidí zo svojho okna,“ píše český portál iDNES.cz.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...

Moskva ako obvykle tvrdí, že všetky drony zneškodnila protivzdušná obrana. Informovala, že túto noc boli zničené dva drony nad Kurskou oblasťou, päť nad Brjanskou, štyri nad Orlovskou oblasťou a dva nad územím Krasnodarského kraja ležiaceho na pobreží Azovského a Čierneho mora. Šesť dronov ruská armáda zostrelila nad Čiernym morom.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ropná rafinéria #drony #vojna na Ukrajine