Húsíovia tvrdia, že americko-britské útoky zabili už 17 povstalcov

Už najmenej 17 povstalcov zomrelo pri americko-britských útokoch na ciele húsíjskych povstalcov v Jemene, oznámili médiá ovládané jemenskými vzbúrencami. Americká armáda medzičasom oznámila, že v piatok opäť útočila na ciele húsíov v Jemene, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters, DPA a AFP.

10.02.2024 17:39
jemen Foto: ,
Húsíovia nesú v sobotu 10. februára 2024 v jemenskom meste Saná rakvy bojovníkov zabitých pri koaličných útokoch vedených USA a namierených na jemenských povstalcov.
debata (2)

Médiá ovládané jemenskými vzbúrencami uviedli, že v jemenskom hlavnom meste Saná sa konal v sobotu pohreb bojovníkov, ktorí zomreli pri americko-britských útokoch.

husiovia Čítajte viac Zničili 11 cieľov. USA opäť útočili na pozície povstalcov v Jemene

Americké sily medzičasom oznámili, že v piatok podnikli nové útoky na ciele v Jemene. Tie boli zamerané proti dvom bezposádkovným plavidlám, štyrom prenosným protilodným raketám a jedenej rakete zem-zem s plochou dráhou letu, uviedol CENTCOM. Zároveň dodal, že rakety boli pripravené na odpálenie na lode v Červenom mori.

CENTCOM uviedol, že jeho sily stanovili, že predmetné rakety a plavidlá, ktoré sa nachádzali v častiach Jemenu ovládaných húsíami, predstavujú bezprostredné nebezpečenstvo pre plavidlá amerického námorníctva a obchodné lode v regióne.

Húsíovia od vlaňajšieho novembra útočia na lode v Červenom mori a v Adenskom zálive. Povstalci tvrdia, že tieto údery podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Spojené štáty a Británia reagovali na útoky povstalcov odvetnými údermi a húsíovia následne vyhlásili za legitímne ciele aj americké a britské záujmy. Okrem toho USA a Británia zaradili húsíov späť na zoznam teroristických skupín.

Phalanx guľomet Čítajte viac Vojnová loď USA zničila raketu húsíov pokročilým systémom Phalanx
2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jemen #húsíovia #jemenskí povstalci