V Nemecku pokračovali protesty proti pravicovému extrémizmu, prišli tisíce ľudí

Tisíce ľudí v sobotu protestovali v nemeckých mestách proti krajne pravicovému extrémizmu a vyzývali na otvorenú a tolerantnú spoločnosť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

10.02.2024 20:44
afd protest Foto:
Ľudia na zhromaždení proti AfD a pravicovému extrémizmu vo Frankfurte v Nemecku, pondelok 5. februára 2024.
debata (2)

Podľa polície približne 4000 ľudí protestovalo v meste Itzehoe severne od Hamburgu. V Roztoku na pobreží Baltského mora sa pod heslom „Nikdy viac je teraz“ zhromaždilo najmenej 3200 ľudí.

V menších mestách Werne a Fröndenberg na západe krajiny sa dokopy zišlo viac ako 3000 ľudí. V obci Gotha v spolkovej krajine Durínsko polícia odhadla účasť približne 1000 demonštrantov. Podľa DPA rôzne protesty s niekoľkými stovkami účastníkov prebehli v sobotu naprieč celým Nemeckom.

V Berlíne sa na minulotýždňovej demonštrácii za demokraciu a toleranciu konanej pred sídlom Spolkového snemu zhromaždilo viac ako 150 000 ľudí, pripomína DPA.

Celoštátna vlna protestov proti krajne pravici trvá v Nemecku už približne mesiac. Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime.

Protest / AfD / Pravicový extrémizmus / Čítajte viac Protesty proti AfD sa konali vo vyše 200 mestách Nemecka, v Berlíne prišlo 150-tisíc ľudí

Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na tejto schôdzke hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protesty #krajná pravica #AfD