Trump: Krajiny NATO, ktoré nedávajú dosť na obranu, nebudeme brániť pred Ruskom. Európa reaguje kritikou

Ak krajiny NATO nebudú dávať dostatok financií na obranu a napadne ich Rusko, Spojené štáty pod vedením Donalda Trumpa im neprídu na pomoc.

11.02.2024 06:00 , aktualizované: 16:31
Trump Foto: ,
Republikánsky exprezident Donald Trump.
debata (829)

Trump, ktorý sa uchádza o republikánsku nomináciu na prezidenta, sa tak v sobotu vyjadril počas predvolebnej kampane v meste Conway v Južnej Karolíne. Povedal dokonca, že by v takom prípade Rusko povzbudil, nech si robí, čo chce. Informuje o tom server televízie CNN, ktorý to označuje za „ohromujúce“ priznanie, že by Trump v prípade svojho zvolenia nedodržal základné ustanovenia Severoatlantickej aliancie o kolektívnej obrane. Biely dom v reakcii slová Trumpa označil za „odporné a šialené“.

Ako by Američania po boku spojencov bojovali vo vojne
Video

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nedeľu uviedol, že akékoľvek náznaky, že by si členovia NATO vzájomne neprišli na pomoc, podkopávajú bezpečnosť celej aliancie a ohrozujú amerických aj európskych vojakov. „Každý útok na Severoatlantickú alianciu bude čeliť spoločnej a silnej reakcii,“ dodal. Trumpove výroky podľa agentúry Reuters podrobili kritike aj niektorí európski politici.

Trump pred svojimi priaznivcami spomínal na stretnutie s prezidentom istej „veľkej krajiny“, ktorý sa ho vraj opýtal: „Keď nebudeme platiť a napadne nás Rusko, budete nás chrániť?“ Na to podľa svojich slov Trump odvetil: „Nie, neochránil by som vás. V skutočnosti by som ich povzbudzoval, nech si robia, čo do čerta chcú,“ povedal za potlesku svojich prívržencov s tým, že štáty musia platiť svoje účty za obranu.

Kedy sa udalosť, na ktorú Trump spomínal, stala, ani o akú krajinu išlo, nespresnil. Eurokomisár Thierry Breton ale v januári spomínal na to, že v roku 2020 Trump na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej povedal, že Európa v prípade vonkajšieho napadnutia nemôže počítať s pomocou Spojených štátov. „Musíte pochopiť, že keby bola Európa napadnutá, nikdy vám neprídeme na pomoc,“ citoval ho Breton.

Slovenský štít. V Lešti cvičiili vojaci siedmich krajín NATO
Video

Biely dom aktuálne slová Trumpa tvrdo odsúdil. „Povzbudzovať vražedné režimy k invázii do krajín našich najbližších spojencov je odporné a šialené – a ohrozuje to americkú národnú bezpečnosť, globálnu stabilitu i našu ekonomiku. "zdôraznil tiež, že prezident Joe Biden, ktorý sa pravdepodobne s Trumpom v novembri znovu stretne vo voľbách hlavy štátu, bude naďalej obhajovať americké bezpečnostné záujmy, namiesto toho, aby "vyzýval na vojny a podporoval pomätený chaos“.

Hod mincou o bezpečnosť

„Nemôžeme si o našu bezpečnosť každé štyri roky hádzať mincov v závislosti na tých či oných voľbách, menovite na prezidentských voľbách v USA,“ povedal eurokomisár Breton v reakcii na sobotné Trumpove slová. Dodal, že vedúci predstavitelia Európskej únie chápu, že EÚ musí rozšíriť svoje vojenské výdavky a kapacity. Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela potom ľahkovážne vyhlásenia ohľadom bezpečnosti a solidarity v rámci NATO len slúžia záujmom ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Rusko sa sťažuje na Vytrvalého obrancu NATO
Video

„Motto aliancie NATO – jeden za všetkých, všetci za jedného – predstavuje konkrétny záväzok. Podkopávať dôveryhodnosť členských krajín aliancie znamená oslabovať celé NATO,“ napísal na sieti X poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Žiadna volebná kampaň nie je ospravedlnením na to, aby sa niekto zahrával s bezpečnosťou aliancie,“ dodal.

Šéf hnutia ÁNO Andrej Babiš uviedol, že Trumpovým slovám o odoprení pomoci členom NATO neverí, označil ich za obyčajnú súčasť predvolebnej kampane. Minister zahraničných vecí Ján Lipavský uviedol, že nebude a nemôže komentovať každý výrok z americkej volebnej kampane.

Trump už v rokoch 2017 až 2021, keď bol prezidentom, tvrdo tlačil na to, aby členské krajiny NATO splnili svoj záväzok, že na obranu budú dávať najmenej dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP).

Kvôli reálnej možnosti, že sa Trump znovu stane prezidentom, panujú podľa agentúry Reuters v Európe obavy, že by tento miliardár a politik mohol ohroziť záväzky Spojených štátov voči aliancii. Značne odlišný postoj ako Biden dáva Trump tiež najavo, pokiaľ ide o vojnu Ruska proti Ukrajine, kde vyzýva na deeskaláciu a opakovane sa sťažuje na to, koľko peňazí už USA dali na podporu napadnutej východoeurópskej krajiny.

Trump Čítajte viac Problém pre Ukrajinu a výhra Ruska? Možný úspech Trumpa vo voľbách už vyhodnocuje eurokomisia

Odvtedy, čo Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu, dosiahla americká pomoc Kyjevu zhruba 75 miliárd dolárov, ostatné krajiny NATO a ďalšie partnerské štáty dali dokopy vyše 100 miliárd dolárov. Medzi členskými štátmi NATO dávajú USA na obranu v absolútnych číslach zďaleka najviac a aj v pomere k HDP patria k premiantom. Za rok 2022 ich výdavky podľa Svetovej banky predstavovali 3,5 percenta HDP.

829 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Donald Trump #vojna na Ukrajine