Zástanca NATO, podporovateľ Ukrajiny. Fínske prezidentské voľby vyhral expremiér Stubb

Novým fínskym prezidentom sa stane bývalý premiér Alexander Stubb. Jeho súper, niekdajší minister zahraničia Pekka Haavisto, v dnešnom druhom kole prezidentských volieb uznal porážku. Podľa konečných výsledkov získal Stubb 51,6 percenta hlasov, zatiaľ čo Haavisto dostal 48,4 percenta hlasov. Volebná účasť predstavovala 70,7 percenta, uviedla agentúra DPA.

11.02.2024 20:58 , aktualizované: 22:18
Alexander Stubb Foto: ,
Alexander Stubb na svojej predvolebnej recepcii vo fínskych Helsinkách v nedeľu 11. februára 2024.
debata (10)

Hlavnou úlohou víťaza volieb bude viesť zahraničnú a bezpečnostnú politiku tejto severskej krajiny, ktorá vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu vstúpila do NATO. Päťdesiatpäťročný konzervatívec Stubb je rovnako ako jeho súper zo Zeleného zväzu považovaný za proeurópsky orientovaného politika. Obaja sú zároveň silnými podporovateľmi Ukrajiny v jej vojne s Ruskom.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov
Video

Stubb víťazstvo v prezidentských voľbách označil za najväčšiu poctu vo svojom živote. „Mám pocit pokoja, pokory, ale zároveň som samozrejme nesmierne šťastný a vďačný, že Fíni v takom veľkom počte hlasovali a že môžem slúžiť ako prezident Fínska,“ dodal.

Skúsený a kompetentný človek

Haavisto svojmu súperovi pogratuloval. „Veríme, že Fínsko teraz dostáva dobrého prezidenta,“ vyhlásil. „Alexander Stubb je pre túto prácu ,“ dodal.

Víťaz volieb na začiatku marca na čele štátu vystrieda doterajšieho prezidenta Sauliho Niinistöa, ktorý po dvoch šesťročných funkčných obdobiach podľa fínskej ústavy nemohol znova kandidovať.

DN - Russia Putin Čítajte viac Putin hrozí Fínom. Jeho slová naznačujú vojnu proti NATO, tvrdia experti

Stubb je zástancom úzkej spolupráce v rámci NATO, vrátane umožnenia presunu jadrových zbraní cez fínske územie a stáleho umiestnenia niektorých jednotiek NATO vo Fínsku. Haavisto presadzuje zachovanie zákazu prítomnosti jadrových zbraní na fínskom území a považuje stále umiestnenie jednotiek NATO vo Fínsku za súčasnej situácie za zbytočné.

Stubb v prvom kole prezidentských volieb obsadil prvé miesto, získal 27,2 percenta hlasov. Haavisto v prvom kole dostal 25,8 percenta hlasov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #prezidentské voľby #Alexander Stubb #Pekka Haavisto