V Mníchove sa pochodovalo proti rasizmu, organizátori hovoria o 300-tisícovej účasti

Na pochode proti rasizmu, antisemitizmu a nenávistným prejavom sa dnes večer v Mníchove zišlo podľa policajných odhadov 75 000 až 100 000 ľudí. Účastníci akcie nazvanej More svetiel pre demokraciu niesli baterky či sviečky, väčšina svietila na znamenie nesúhlasu s pravicovým extrémizmom mobilnými telefónmi. V Drážďanoch sa popoludní zišli priaznivci aj odporcovia krajnej pravice, bolo ich ale rádovo menej ako v Mníchove, píše agentúra DPA.

11.02.2024 22:07
debata (9)

Podľa usporiadateľov sa v Mníchove zišlo až 300-tisíc ľudí. Demonštráciu iniciovala organizácia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) a podporila ju široká aliancia občianskej spoločnosti. Novinárka a aktivistka Düzen Tekkalová prítomných vyzvala k jednote v mene demokracie a varovala pred individuálnymi záujmami.

V Drážďanoch sa dnes pri príležitosti výročia zničenia mesta bombardovaním v závere druhej svetovej vojny v roku 1945 zišli ako priaznivci krajnej pravice, tak jej odporcovia, ktorých bolo asi päťkrát viac. Polícia napočítala takmer 1000 účastníkov demonštrácie pravicových extrémistov, na akciu nasadila ťažkoodencov a zadržala cez 150 ľudí. Napriek silnému dažďu sa na akcii odporcov krajnej pravice v Drážďanoch zišlo asi 5000 ľudí.

Demonštrácie proti pravicovému extrémizmu sa konali aj na ďalších miestach Nemecka. Podľa polície vyšlo v sobotu do ulíc v Itzehoe až 4000 ľudí, vo Flensburgu to bolo asi 2500 ľudí. Cez víkend sa demonštrovalo aj v Sinsheime v Bádensku-Württembersku, Werne a Fröndenbergu v Severnom Porýní-Vestfálsku, Hamburgu a v Einbecku v Dolnom Sasku, kde polícia zaznamenala stovky účastníkov.

Protest / AfD / Pravicový extrémizmus / Čítajte viac Protesty proti AfD sa konali vo vyše 200 mestách Nemecka, v Berlíne prišlo 150-tisíc ľudí
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov #krajná pravica #AfD #pochod proti fašizmu