Bombardovanie Rafahu má podľa Hamasu desiatky obetí. Izrael oslobodil dvoch rukojemníkov

Najmenej 52 mŕtvych si v noci na pondelok vyžiadala vlna leteckých útokov izraelskej armády na mesto Rafah ležiace na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva tohto autonómneho územia ovládaného militantným hnutím Hamas. Izraelským ozbrojeným silám sa v spolupráci s tajnou službou Šin Bet a políciou podarilo v meste Rafah ležiacom na juhu Pásma Gazy oslobodiť dvoch rukojemníkov.

12.02.2024 05:45 , aktualizované: 17:50
Gaza, Izrael, Hamas, Rafah, Palestína Foto: ,
Palestínčan zachraňuje veci po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu Pásma Gazy 10. februára 2024.
debata (47)

Palestínska agentúra WAFA odvolávajúca sa na zdravotnícke zdroje v Rafahu informovala dokonca o viac ako 100 mŕtvych a stovkách zranených. Izraelských náletov malo byť okolo 40. Nálety podľa ministerstva zasiahli 14 domov a tri mešity v rôznych častiach Rafahu.

Novinár agentúry AP nachádzajúci sa v Rafahu uviedol, že zasiahnuté bolo aj okolie kuvajtskej nemocnice.

Izraelská armáda podľa AP potvrdila, že zaútočila na „teroristické ciele v oblasti Šabúra“, jednej zo štvrtí Rafahu.

Gaza: Už vyše 12 000 maloletých obetí

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré je v kontrole Hamasu, uviedlo, že už viac než 12 300 maloletých Palestínčanov prišlo o život počas vojenského ťaženia Izraela v Pásme Gazy. Maloletí tvoria do 47 percent celkového počtu 28 176 palestín­skych obetí, ktoré doposiaľ prišli o život, tvrdí ministerstvo spravované palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Zoznam obetí z radov maloletých palestínskych civilistov a žien poskytlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze na žiadosť agentúry AP.

Borrell vyzval spojencov Izraela, aby mu prestali posielať zbrane

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval spojencov Izraela, predovšetkým Spojené štáty, aby mu prestali posielať zbrane, keď si myslia, že v Pásme Gazy zomiera príliš veľa ľudí.

Borrell poukázal na minulotýždňové vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý označil vojenskú odpoveď Izrael za „prehnanú“. „Ak si myslíte, že zomiera príliš veľa ľudí, mali by ste poskytovať menej zbraní, aby ste predišli zabíjaniu toľkých,“ uviedol Borrell.

„Nie je to logické?“ spýtal sa šéf európskej diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippom Lazzarinim v Bruseli. „Koľkokrát ste počuli popredných lídrov a ministrov zahraničných vecí z celého sveta povedať, že zomiera príliš veľa ľudí?“ pokračoval Borrell.

Na tlačovej konferencii okrem toho kritizoval nariadenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Predseda izraelskej vlády totiž vyhlásil, že je potrebné pred začiatkom ofenzívy Izraela v meste Rafah na juhu Pásma Gazy evakuovať vyše milión Palestínčanov, ktorí našli v meste útočisko. „Kam sa evakuujú? Na Mesiac? Kam týchto ľudí evakuujú?“ spýtal sa Borrell.

Británia Izraelu: Zamyslite sa

Britský minister zahraničných vecí David Cameron vyzval Izrael, aby zastavil svoju operáciu v Rafahu. „Sme situáciou veľmi znepokojení a chceme, aby sa Izrael zastavil a vážne sa zamyslel, kým podnikne nejakú ďalšiu vojenskú akciu,“ povedal Cameron novinárom počas návštevy Škótska.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok nariadil armáde, aby pred očakávanou pozemnou inváziou do Rafahu pripravila plán na evakuáciu civilistov. V tomto meste, ktoré malo pred vojnou medzi Izraelom a Hamasom okolo 300 000 obyvateľov, sa teraz nachádza odhadom 1,4 milióna ľudí. Väčšina z nich tam utiekla pred bojmi z iných častí Pásma Gazy.

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu Netanjahua, aby židovský štát nepodnikal vojenskú operáciu proti Hamasu v Rafahu, kým nie je vypracovaný „dôveryhodný a vykonateľný“ plánu na ochranu civilistov.

Oslobodili dvoch rukojemníkov

Izraelským ozbrojeným silám sa v spolupráci s tajnou službou Šin Bet a políciou podarilo v meste Rafah ležiacom na juhu Pásma Gazy oslobodiť dvoch rukojemníkov, ktorých palestínski militanti z Hamasu zajali pri svojom vpáde do Izraela zo 7. októbra, uviedol denník Times of Israel.

Mužov vo veku 60 a 70 rokov uniesli z kibucu Nir Jicchak nachádzajúcom sa na severozápadnom okraji Negevskej púšte. Obaja zachránení rukojemníci sú v dobrom stave a previezli ich na vyšetrenie do Nemocnice Šeba v meste Ramat Gan. Ide o najväčšiu nemocnicu v Izraeli aj na Blízkom východe.

Izraelský minister obrany Joav Gallant, ktorý sledoval záchrannú operáciu z operačnej miestnosti, ju označil za „pôsobivú“.

Times of Israel pripomenul, že išlo len o druhú úspešnú operáciu svojho druhu od začiatku vojny v Pásme Gazy.

Komandá Hamasu a ďalších extrémistických skupín zabili počas útoku na Izrael vyše 1100 ľudí a ďalších 250 uniesli. Izraelská armáda následne spustila letecké útoky a pozemnú ofenzívu proti Hamasu a jeho spojencom v Pásme Gazy. V rukách Hamasu je v súčasnosti podľa izraelskej vlády stále 136 ľudí, no najmenej 30 už nežije. Armáda v pondelok zopakovala, že sa bude naďalej všemožne snažiť priviesť týchto rukojemníkov domov.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #útok na Izrael