Údržba skonfiškovanej superjachty ruského miliardára stojí USA 7 miliónov ročne

Vláda USA v pondelok uviedla, že míňa vyše sedem miliónov dolárov ročne na údržbu superjachty Amadea, ktorú zhabala sankcionovanému ruskému oligarchovi Sulejmanovi Kerimovovi. Zároveň vyzvala sudcu, aby ju nechal vydražiť skôr, ako sa vyrieši spor o jej vlastníctvo, uviedla agentúra Reuters.

13.02.2024 06:10
Superjachta / Amadea / Foto: ,
Superjachta Amadea údajne patriaca ruskému oligarchovi Sulejmanovi Kerimovomi
debata (18)

Úrady na Fidži zadržali jachtu dlhú 106 metrov za 300 miliónov dolárov v máji 2022 na základe zatykača USA, pretože údajne ju vlastní Kerimov. Tento multimiliardár sa dostal na sankčný zoznam amerického ministerstva financií v roku 2014 a v roku 2018 v reakcii na aktivity Ruska v Sýrii a na Ukrajine.

Proti snahe dať jachtu do dražby sa stavia Eduard Chudajnatov, ktorý riadil ruskú štátnu ropnú a plynárenskú spoločnosť Rosneft. Chudajnatov tvrdí, že je majiteľom Amadey, a vyhlásil, že jachta nemôže byť skonfiškovaná, lebo on nie je sankcionovaný.

lode, voda, more, jachta, bohatstvo Čítajte viac Na Honolulu priplávala zhabaná ruská superjachta Amadea

V obžalobe podanej v piatok federálna prokuratúra v newyorskej štvrti Manhattan sudcovi Daleovi Hoovi argumentovala, že priemerný mesačný účet 600 000 dolárov za údržbu jachty je „príliš veľký“, čo oprávňuje dražbu. Prokuratúra tiež uviedla, že rozhovory, aby Chudajnatov zaplatil za údržbu jachty, zlyhali.

Prokuratúra v predchádzajúcich súdnych dokumentoch upozornila, že Chudajnatov vystupuje ako „fiktívny vlastník“ jachty, aby zakryl rolu Kerimova, a že výdavky za údržbu boli nutné pre zachovanie hodnoty jachty.

Chudajnatov musí na žiadosť prokuratúry reagovať do 23. februára. Jeho právnici vo vyhlásení napísali, že predaj plavidla by bol „predčasný“. A vyzvali sudcu Hoa, aby to nepovolil, kým „neurčí, či zhabanie nebolo protiústavné“.

Zhabanie jachty nasledovalo po tom, čo Washington začal vyvíjať tlak, aby sa v praxi uplatňovali sankcie proti ľuďom blízkym ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, lebo by ho to mohlo donútiť zastaviť vojnu proti Ukrajine.

Ak sa vláde USA podarí predať jachtu v aukcii, zisk nakoniec zrejme pôjde Ukrajine.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jachta