'Arabi privezú káble, wi-fi aj router.' Kyjev zverejnil dôkazy, odkiaľ majú Rusi Starlink

Ruské ozbrojené sily nakupujú satelitný internetový systém Starlink z arabských krajín. Uviedla to dnes na telegrame ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá už v nedeľu vo vyhlásení tvrdila, že ruskí vojaci terminály Starlinku využívajú na okupovaných častiach ukrajinského územia.

13.02.2024 10:57
debata (22)

O aké arabské krajiny sa podľa nej rokuje, HUR ďalej nerozviedla. Starlink, ktorý patrí pod americkú spoločnosť SpaceX, ako aj Moskva predtým ukrajinské obvinenia odmietli.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v prejave v Helsinkách povedal, že len za posledných šesť mesiacov vojny zaznamenalo Rusko 100-tisíc obetí. / Zdroj: Ministerstvo zahraničia USA

HUR svoje informácie opiera o nedávno vyhotovenú zvukovú nahrávku, ktorá je podľa nej rozhovorom ruských vojakov o nákupe Starlinku. „Arabi všetko privezú: Káble, wi-fi, router,“ cituje rozviedka z nahrávky, z ktorej podľa nej vyplýva, že náklady na obstaranie terminálu sú 200 000 rubľov (asi 2000 eur).

Ukrajinský vojenský hovorca Andrij Jusov v pondelok bez väčších podrobností uviedol, že terminály Starlink ruské ozbrojené sily získavajú prostredníctvom tretích krajín. Kyjev podľa neho teraz pracuje na tom, aby Rusku na okupovaných ukrajinských územiach zabránil v ich používaní.

Ukrajinské tvrdenia v pondelok odmietol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého nemožno systém Starlink do Ruska oficiálne dodávať ani ho oficiálne využívať. Šéf SpaceX Elon Musk uviedol, že „podľa nášho najlepšieho vedomia neboli do Ruska predané – či už priamo alebo nepriamo – žiadne Starlinky“.

starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Čítajte aj Kyjev tvrdí, že Rusi vo vojne využívajú Muskov Starlink. SpaceX o ničom nevie

Systém satelitného internetu Starlink prevádzkuje divízia spoločnosti SpaceX. Cieľom Starlinku je vytvoriť sieť, ktorá by pomocou niekoľkých tisíc malých satelitov na obežnej dráhe okolo Zeme umožnila vysokorýchlostné pripojenie na internet z akéhokoľvek miesta na svete. Divízia má približne 5000 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #arabské krajiny #vojna na Ukrajine #Starlink