Poľský minister sa ospravedlnil za vysypanie ukrajinského obilia: Akt zúfalstva

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski sa ospravedlnil za incident, ku ktorému došlo v nedeľu na proteste poľnohospodárov na hraniciach s Ukrajinou. Protestujúci vysypali obilie z ukrajinských nákladných áut na cesty, čím vyvolali napätie medzi týmito dvoma štátmi.

13.02.2024 14:49
poľsko Foto: ,
Poľnohospodári jazdiaci v piatok 9. februára 2024 na ťažkotonážnom traktore v poľskej Poznani počas celonárodného protestu farmárov proti agrárnej politike Európskej únie a dovozu lacnej ukrajinskej produkcie, ktorá im podľa nich podkopáva živobytie.
debata (7)

Poľskí poľnohospodári minulý týždeň zablokovali tri hraničné priechody na protest proti neférovej hospodárskej súťaži v podobe dovozu ukrajinského obilia do EÚ. V nedeľu poľnohospodári na poľskej strane hraničného priechodu pri Dorohusku zastavili tri nákladné autá, otvorili návesy a obilie z nich vysypali na cestu.

Farmári protestujú aj v Bruseli. Obkľúčili sídla Európskej únie
Video

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva v pondelok odsúdilo úmyselné ničenie obilia z Ukrajiny.

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski v pondelok neskoro večer vo svojom vyhlásení incident taktiež odsúdil. Zároveň zdôraznil ťažkú situáciu poľnohospodárov. „V mene poľských poľnohospodárov sa ospravedlňujem za takýto akt zúfalstva a žiadam o pochopenie ich mimoriadne náročnej situácie,“ povedal Siekierski.

V pondelok poľské úrady začali s vyšetrovaním tvrdení, že poľnohospodári porušili colné bezpečnostné predpisy a zničili majetok, čo sú trestné činy, za ktoré hrozí do päť rokov väzenia.

„Toto nie je správna forma protestu, ale je často využívaná poľnohospodármi v rôznych krajinách,“ uviedol Siekierski.

Najnovšie protesty znamenajú podľa AFP ďalšiu ranu pre vzťahy medzi Ukrajinou a jej spojencom Poľskom. Spory súvisiace s obilím sa medzi týmito dvoma krajinami začali vlani, keď Poľsko zaviedlo jednostranný zákaz dovozu obilia z Ukrajiny. Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže najnovšia vlna protestov narušila nákladnú dopravu na piatich hraničných priechodoch.

Farmári / Traktor / Čítajte viac Na traktory! Farmári strednej a východnej Európy vyjdú 22. februára do ulíc

„K dnešnému ránu stálo v radoch na všetkých týchto hraničných priechodoch približne 1250 nákladných vozidiel,“ povedal hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #poľnohospodárstvo #obilie #Ukrajina