Začne sa po pedofilnom škandále droliť Orbánov monolit?

Za štrnásť rokov, čo je nepretržite pri moci, Viktor Orbán ešte zrejme nečelil takej výzve, ako teraz. Od soboty maďarský premiér prišiel o hlavu štátu Katalin Novákovú a líderku vládnej strany Fidesz pre nadchádzajúce eurovoľby, bývalú ministerku spravodlivosti Judit Vargovú. Obe dámy, ktoré na vysokoké posty sám nominoval, odstúpili po pedofilnom škandále. Ich obetovaním sa ale nepríjemnosti pre najmocnejšieho muža Maďarska zďaleka nekončia.

13.02.2024 18:12
Orban Novakova Foto:
Maďarská prezidentka Katalin Nováková poslušne podpisovala zákony, ktoré presadil premiér Viktor Orbán. Aj tak musí odísť.
debata (27)

Nejde len o stále nevyjasnenú kauzu prezidentskej milosti zástupcovi riaditeľa detského domova, ktorý kryl svojho nadriadeného, keď chovancov ústavu nútil, aby stiahli svedecké výpovede o tom, ako ich riaditeľ sexuálne zneužíval. Opozícia za podpory demonštrantov využíva príležitosť, a dožaduje sa priamej voľby hlavy štátu. Požiadavku odôvodňuje tým, že z troch hláv štátu, ktorých zvolenie v parlamente presadil Orbán, už druhá predčasne opúšťa kreslo. (Prvým bol prezident Pál Schmitt, ktorý rezignoval po plagiátorskom škandále.)

Europoslanec Bilčík: Maďarsko má akútny problém
Video
Europoslanec Vladimír Bilčík (EĽS, Demokrati) o tom, či má Maďarsko prísť o predsedníctvo Rady EÚ. / Zdroj: Európsky parlament

Ukrytí za ženskými sukňami

Nečakaným prvkom nabaľujúcej sa kauzy je, že v Orbánovom systéme moci, založenom na absolútnej lojalite podriadených k najvyššiemu šéfovi, sa objavila trhlina. Špinavú bielizeň režimu začal na verejnosti prepierať bývalý manžel Vargovej. Péter Magyar bezprostredne po odstúpení matky svojich troch detí oznámil, že sa vzdáva všetkých svojich bohato honorovaných postov v pološtátnej banke a v dozorných radách štátom kontrolovaných firiem.

„Ani na minútu nechcem byť súčasťou takého systému, kde sa skutočne zodpovední skrývajú za sukne žien,“ napísal na Facebooku. Odvtedy Magyar deň po dni odhaľuje korupčné schémy, ktorými sa obohacujú firmy a podnikatelia s prepojením na najvyššie poschodia moci.

Bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová... Foto: SITA/AP, John Thys
Luxembourg EU Hungary Poland Bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová mala byť líderkou Fideszu do eurovolieb.

„Je neprijateľné, že celá krajina je v rukách niekoľkých rodín,“ vyhlásil. Za hlavný terč si zvolil šéfa kabinetu predsedu vlády Antala Rogána, ktorý riadi civilné tajné služby aj vládnu propagandu. Označil ho za novodobého kardinála Richelieua, sivú eminenciu Orbánovho režimu. „Musí odísť,“ odkázal s tým, že Rogán stojí za mnohými predraženými štátnymi zákazkami, pri ktorých zázračne zbohatol on i jeho druhá manželka.

Ako jeden z mála insiderov orbánovského režimu si Magyar dovolil pustiť sa aj do najbližšej rodiny predsedu vlády, konkrétne jeho zaťa Istvána Tiborcza, jedného z najbohatších ľudí súčasného Maďarska.

„Milý István, Ty si skutočne talentovaný človek, vo veku 37 rokov máš stovky miliárd (100 miliárd forintov je 260 miliónov eur – pozn. red.), množstvo hotelov, bánk, správcovských fondov, hromadu cenných bývalých štátnych nehnuteľností, Waberer’s, polovicu belehradského kancelárskeho trhu, ešte ani nepostavené kancelárie v Budapešti (už vopred prenajaté štátnym spoločnostiam). A toto je, však áno, iba to, čo už máš napísané na svoje meno. Aké ďalšie firmy preberáš v poslednom čase? Koľko si dokopy dostal/vzal vládnych úverov alebo grantov, aby si poskladal svoje portfóliá?“ kladie manželovi Orbánovej najstaršej dcéry nepríjemné otázky Magyar.

Opozičné strany už avizovali, že na základe korupčných káuz s niekoľkonásobne predraženými štátnymi zákazkami, ktoré spomenul Magyar nielen vo svojich výbušných postoch na sociálnej sieti, ale aj vo vyše poldruhahodinovom rozhovore pre YouTube kanál Partizán, ktorý si od nedele pozreli už státisíce ľudí, sa chystajú podať trestné oznámenia.

Čo si Čaputová prichystala pre maďarskú prezidentku? Debatu o migrácii a darček
Video
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa na summite krajín Trojmoria v Bukurešti rozprávala s maďarskou hlavou štátu Katalin Novákovou o migrácii. / Zdroj: TV Pravda

Ohrozené základy režimu

Znamená to, že Orbánov zdanlivo neotrasiteľný mocenský monolit sa začína drobiť? Pozorovatelia sú v prognózach zatiaľ opatrní.

Renomovaný budapeštiansky think-tank Political Capital však pripúšťa, že pedofilný škandál spustil reťazovú reakciu, ktorá ohrozuje samotné základy Orbánovho systému. „Ohrozuje základný prvok identity Orbánovho režimu a zasahuje najvyššie mocenské kruhy, takže pre vládu naďalej predstavuje významné politické riziko,“ píše ústav vo svojej analýze.

„Hoci sa nateraz nezdá pravdepodobné, že by prípad mohol spochybniť dôveryhodnosť Viktora Orbána medzi jeho podporovateľmi, od jeho nástupu k moci v roku 2010 je to pre neho doteraz najväčšia výzva,“ konštatuje Political Capital, podľa ktorého sa premiér práve preto snažil vec uzavrieť a rýchlym krízovým manažovaním otupiť ostrie škandálu. „Napriek tomu téma zrejme zostane na programe dňa, keďže neexistuje odpoveď na základnú otázku, na čí podnet dostal komplic pedofilného riaditeľa detského domovu prezidentskú milosť.“

nováková, pavel Čítajte viac Fidesz: Nový prezident bude v marci. Opozícia žiada odovzdať moc ľudu

O tom, že obe političky, popredné predstaviteľky Orbánovho režimu, sa rozhodli rezignovať na pokyn premiéra, v Maďarsku málokto pochybuje. Political Capital upozorňuje na dva dôvody, prečo podľa neho žiadny škandál v politickom systéme, ktorý existuje od roku 2010, nemal doteraz také rýchle a vážne politické dôsledky: „Kauza sa dotýka najvyšších kruhov režimu. To, prečo a na čí popud sa o milosti rozhodlo, dodnes nie je jasné. O omilostenom komplicovi pedofila je však známe, že udržiaval dobré vzťahy s kruhmi vládnej strany i rodinou premiéra Viktora Orbána. To môže vysvetľovať premiérovu snahu prípad rýchlo uzavrieť: snažil sa zabrániť tomu, aby sa nitky kauzy dostali až k nemu.“

Prípad navyše naštrbil základný prvok identity režimu. Vládna strana Fidesz urobila v posledných rokoch z ochrany detí a rodinnej politiky jeden z pilierov svojej politiky, pričom svojich politických oponentov častovala obvineniami, že obhajujú pedofíliu. Vládna strana navyše presadila zákon s názvom „na ochranu detí“, v ktorom do jedného vreca hodila spolu s pedofíliou aj homosexualitu.

Katalin Novaková Čítajte viac Maďarská prezidentka Nováková nečakane abdikovala z funkcie: Urobila som chybu

Systémová chyba

Ako sa ale po tom všetkom dá vysvetliť, prečo prezidentka, ktorá bola pred zvolením za hlavu štátu podpredsedníčkou Fideszu a ministerkou rodinných záležitostí, udelila milosť odsúdenému, ktorý sa podieľal na ututlaní pedofílie?

„V autoritárskych politických systémoch, ako je Orbánov režim, sa nevyhnutne znižuje vonkajšia a vnútorná kontrola, miznú brzdy a protiváhy, politické pokyny či domnelé objednávky sa bez slova vykonávajú,“ pokúša sa think-tank nájsť odpoveď na otázku, prečo k udeleniu milosti v pedofilnej kauze došlo. „Tak sa stalo, že rozhodnutie o milosti, s ktorým bolo spojené značné politické riziko, mohlo bez prekážok prejsť cez organizačnú štruktúru vlády a prezidentskej kancelárie,“ dodáva.

Podľa Magyara odborné odporúčanie kancelárie ministerstva spravodlivosti pôvodne nenavrhovalo udeliť milosť pre odsúdeného páchateľa, ktorý kryl sexuálne zneužívanie maloletých. Prezidentská kancelária napriek tomu milosť schválila a vtedajšia ministerka spravodlivosti – ako to maďarské zákony vyžadujú – toto rozhodnutie kontrasignovala.

Stále ale nie je jasné, prečo sa tak v prezidentskej kancelárii rozhodli a či išlo o milosť na politickú objednávku. Podľa investigatívneho portálu Direkt36 v tom zohral významnú úlohu Zoltán Balog, biskup maďarskej reformovanej cirkvi, bývalý minister pre ľudské zdroje, u koho Nováková v minulosti pôsobila ako štátna tajomníčka, a on sa neskôr stal jej prezidentským poradcom. Balog, o ktorom je známe, že je dlhodobo v úzkom kontakte s Orbánovou rodinou, popiera, že by udelenie milosti sám navrhol. Priznáva však, že pred vlaňajším aprílom, keď Nováková pri príležitosti pápežskej návštevy Maďarska udelila dve desiatky milostí, sprostredkoval jej schôdzku s manželkou bývalého riaditeľa detského domova.

Vzhľadom na mocenskú dominanciu vládnucej strany ide o zriedkavý prípad, keď je Fidesz nútený prejsť do defenzívy, konštatujú analytici o vývoji po prevalení sa škandálu s kontroverznou milosťou. Zmätok politikov Fideszu bol celé dni zjavný: najprv nereagovali, vzápätí rozhodnutie obhajovali a potom sa predseda vlády pokúsil prevziať iniciatívu a vec uzavrieť oznámením o novele ústavy, v rámci ktorej by odsúdení za zločiny proti maloletým nemohli dostať prezidentskú milosť. Premiér tým ale zároveň priznal, že došlo k pochybeniu. Zodpovednosť tak presunul na Novákovú, hoci priamu politickú zodpovednosť za rozhodnutie mala vtedajšia ministerka spravodlivosti Vargová, čiže vláda. Vargovej napokon spolu s Novákovou nezostávalo nič iné, len rezignovať na všetky svoje funkcie.

Na snímke maďarská prezidentka Katalin Nováková... Foto: TASR, -
Maďarsko SR Fico návšteva Na snímke maďarská prezidentka Katalin Nováková a slovenský premiér Robert Fico počas stretnutia v Prezidentskom paláci v Budapešti 16. januára 2024.

Podľa analytikov Political Capitalu opozičné strany síce volali po odstúpení Novákovej, ale pre Fidesz bolo rozhodujúce niečo iné: „Vo vládnej strane si pravdepodobne uvedomili, že škandál vyvolal veľké rozhorčenie v jej vlastnej voličskej základni a vinu tentoraz nebolo možné zvaliť na vonkajších aktérov. Nálepka ochrankýň pedofilov tak prischla Novákovej a Vargovej.“

Práve táto domnelá nespravodlivosť, ktorú Magyar označil za „skrývanie sa za ženské sukne“, tohto doterajšieho profitéra Orbánovho režimu zjavne priviedla k tomu, aby hodil vláde rukavicu. „Péter Magyar nepovedal nič, o čom by už roky nepísali inštitúty analyzujúce Orbánov režim (vrátane Political Capitalu), investigatívci a médiá,“ poznamenáva spomínaný think-tank. „Význam jeho kritiky ale zvyšuje, že mal prístup do najvyšších vládnych kruhov a zastával dôležité ekonomické funkcie v režime, takže môže mať veľa informácií,“ pripúšťa Political Capital, podľa ktorého príklad Magyara naznačuje, že nespokojnosť môže byť aj v užšom kruhu Fideszu.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #odstúpenie #prezidentka #Katalin Nováková