Predošlá vláda nasadila Pegasus na veľký počet ľudí, tvrdí poľský premiér Tusk

Poľský premiér Donald Tusk dnes povedal, že má dokumenty o tom, že za predchádzajúcej vlády vedenej národnokonzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) tajné služby sledovací program Pegasus používali proti veľkému počtu ľudí, napísala agentúra AP. Šéf proeurópskej vlády to povedal na dnešnom stretnutí s konzervatívnym prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý je spojencom PiS.

13.02.2024 18:39
debata (5)

„Ja mám odtajnený dokument, ktorý je len vzorkou dokumentov, ktoré sú vám k dispozícii," povedal Tusk prezidentovi. Dodal, že pokiaľ to Dudu bude zaujímať, poskytne mu minister spravodlivosti všetky dokumenty, ktoré „… na 100 percent potvrdzujú, že program Pegasus bol zakúpený a využívaný legálnym aj nelegálnym spôsobom“. Podľa Tuska je „zoznam obetí týchto praktík bohužiaľ veľmi dlhý“.

Softvér izraelskej výroby s názvom Pegasus dokáže preniknúť bez akejkoľvek akcie používateľa do jeho mobilného telefónu a následne umožňuje vzdialený prístup k mikrofónom, fotoaparátom a údajom v telefónoch iPhone, aj tých s operačným systémom Android. Prvé správy o jeho nasadení v Poľsku sa objavili v roku 2018.

Jaroslaw Kaczynski Čítajte viac Kaczynského pre Pegasus zažaloval senátor, jeho otec čelí za to vyšetrovaniu

Výskumníci z organizácie pre monitorovanie kybernetickej bezpečnosti Citizen Lab pôsobiaci pri univerzite v Toronte potvrdili v minulých rokoch, že Pegasus bol nasadený v mobilných telefónoch niekoľkých ľudí v Poľsku, vrátane zákonodarcu Krzysztofa Brejzu z Občianskej koalície. Ten riadil kampaň tejto vtedy opozičnej strany počas parlamentných volieb v roku 2019. V Európskom parlamente svojho času zaznela podozrenie, že tento špehovací program bol použitý proti minimálne 60 ľuďom v Poľsku.

Vlani v decembri PiS po ôsmich rokoch vo vláde skončilo, pri moci ho vystriedal proeurópsky kabinet vedený Donaldom Tuskom, šéfom Občianskej koalície. Sejm, dolná komora parlamentu minulý mesiac schválil vznik vyšetrovacej komisie, ktorá má využívanie programu Pegasus za vlády PiS vyjasniť.

tusk, duda Čítajte viac Tusk pripustil predčasné voľby, ak bude do vládnutia zasahovať Duda

Poľská rozhlasová stanica RMF FM minulý týždeň informovala, že prostredníctvom programu bol sledovaný aj premiér z čias vlády PiS Mateusz Morawiecki. Tajné služby vraj zháňali kompromitujúce materiály na politiky vládnucej strany a jej spojencov. V prípade Morawieckého ich zaujímali premiérové nehnuteľnosti. Minister vnútra z čias vlád PiS Mariusz Kamiński, ktorý so svojim námestníkom Maciejom Wonsikom mal dohľad nad tajnými službami na starosti, správu RMF FM nazval „obyčajným fejkom“.

Výrobca programu Pegasus tvrdí, že ho predáva jedine bezpečnostným zložkám a tajným službám schváleným izraelským ministerstvom obrany a že je využívaný proti teroristom a zločincom. Avšak objavujú sa dôkazy, že jeho prostredníctvom bývajú v rôznych krajinách špehovaní ľudskoprávni aktivisti a politici, píše AP. ​

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #sledovanie #Donald Tusk #PiS #Pegasus