Mám radosť, reagoval Andrej Babiš. Súd českého expremiéra opäť oslobodil v kauze Čapí hnízdo

Mestský súd v Prahe v stredu vyniesol verdikt, ktorým opäť oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH) spod obžaloby, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14.02.2024 15:33 , aktualizované: 17:35
debata (17)
Kauza Čapí hnízdo má na súde repete, Babiš kritizoval výpoveď znalca
Video
Andrej Babiš expremiér ČR, predseda strany ANO, Aleš Cimbala hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú.

Obaja obžalovaní požiadali o vynesenie rozsudku vo svojej neprítomnosti. Zo súdu odišli hneď po ukončení záverečných rečí.

babiš Čítajte aj Kauza Čapí hnízdo má na súde repete, prišiel aj Babiš

Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, Babiš z napomáhania k dotačnému podvodu.

Obaja vinu opakovane odmietli. Babiš vo svojej záverečnej reči vyhlásil, že sa nedopustil žiadneho trestného činu. Konštrukciu obžaloby odmietol ako nepravdivú a nereálnu. Na tom podľa neho nič nezmenilo ani rozhodnutie Vrchného súdu a naň naviazané ďalšie dokazovanie. „Ak by som nešiel do politiky, tak tu nie sme, to je evidentné,“ uzavrel svoju reč Babiš.

Babiš: Ak by som nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo
Video
Bývalá manažérka Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, ktorá je v kauze obžalovaná, sa v stredu (14.9.2022) pred súdom ospravedlnila rodine Andreja Babiša. Ak niekto v prípade pochybil, bola to podľa jej slov ona. Babiš sa jej za toto vyjadrenie poďakoval. Podľa jeho slov je jasné, že ak by nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo. / Zdroj: TASR

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra FČH. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto mal Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistiť vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previesť na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) boli prevody akcií účelové s cieľom získať peniaze, na ktoré by inak nemali nárok. Mestský súd oboch obžalovaných vlani v januári oslobodil. Odvolací Vrchný súd však tento rozsudok zrušil.

Andrej Babis portret Čítajte aj Babiš neuspel s ústavnou sťažnosťou proti verdiktom ohľadom ŠTB

Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš

Český expremiér v reakcii na opätovný oslobodzujúci rozsudok uviedol, že má radosť. Napísal to na sociálnej sieti X, pričom na vyhlásení rozsudku sa osobne nezúčastnil.

„Mám radosť,“ napísal predseda ANO bez ďalších podrobností. Priebeh pojednávania nechcel komentovať ani počas dňa, keď bol na súde prítomný. Vyjadril sa len ku konkrétnemu znalcovi, ktorého si súd opäť pozval. Jeho posudok bol podľa Babiša účelový.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Andrej Babiš #Čapí hnízdo