Výdavky na obranu ide zvyšovať aj neutrálne Švajčiarko. Ako dôvod uvádza globálnu nestabilitu

Švajčiarska vláda vo štvrtok uviedla, že plánuje počas nasledujúcich štyroch rokov zvýšiť výdavky na obranu o 19 percent, pričom za dôvod označila nárast globálnej nestability, ku ktorému prispela vojna na Ukrajine či Blízkom východe.

15.02.2024 14:30
Švajčiarsko / McDonnell Douglas F/A-18C Hornet / Foto:
Švajčiarska stíhačka typu McDonnell Douglas F/A-18C Hornet
debata (9)

Švajčiarska armáda plánuje zvýšiť výdavkový strop na obranu na 25,8 miliardy švajčiarskych frankov (27,2 miliardy eur) v rokoch 2025 až 2028. V predchád­zajúcom štvorročnom období to bolo 21,7 miliardy frankov (22,8 miliardy e­ur).

Video
Ako Ukrajinci zatvárajú pred Rusmi nebo

„V dôsledku opatrení na znižovanie nákladov počas posledných 30 rokov došlo k oslabeniu armády, a jej obnova nejaký čas potrvá… je to fakt, ktorý sa dá sledovať od pádu Berlínskeho múru,“ povedala švajčiarska ministerka obrany Viola Amherdová, ktorá je tento rok na základe rotačného princípu aj prezidentkou Švajčiarska.

Cassis Čítajte viac Počas vojen bolo neutrálne, teraz Švajčiarsko udrie na ruské miliardy

Dodatočné financie plánuje armáda použiť na vývoj a modernizáciu radarových systémov, protiraketovej obrany krátkeho doletu, tankov, rakiet či obrany proti kybernetickým útokom.

Tento krok reflektuje narastajúce obavy o bezpečnosť vo Švajčiarsku, ktoré sa samo označuje za neutrálne a obklopujú ho štáty, ktoré patria do Európskej únie.

Mnohé ďalšie európske krajiny a členovia Severoatlantickej aliancie, ktorej Švajčiarsko taktiež nie je súčasťou, zvýšili svoje vojenské výdavky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Švajčiarska vláda zároveň oznámila, že deficit štátneho rozpočtu je za vlaňajší rok 1,4 miliardy frankov (1,47 miliardy eur), a ohlásila plošné zníženie výdavkov o 1,4 percenta počas nasledujúcich troch rokov vo všetkých vládnych rezortoch s výnimkou obrany.

Vojna na UA / Vojak / Armáda / Čítajte viac Švajčiarsko kvôli neutralite odmietlo liečiť na svojom území zranených Ukrajincov
9 debata chyba
Viac na túto tému: #obrana #Švajčiarko