Vplyvná Kimova sestra tvrdí, že KĽDR je otvorená zlepšeniu vzťahov s Japonskom

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una vo štvrtok vyhlásila, že Severná Kórea je otvorená zlepšeniu vzťahov s Japonskom, a naznačila aj možné pozvanie japonského premiéra Fumia Kišidu do Pchjongjangu.

15.02.2024 15:48
Kim Jo-džong Foto:
Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-džong na zábere z augusta 2022
debata (3)

Kim Jo-džong tak reagovala na minulotýždňové vyjadrenia Kišidu, podľa ktorého je potrebné zmeniť súčasné nastavenie vzťahov Tokia a Pchjongjangu.

„Myslím, že by nebol dôvod nehodnotiť (Kišidov) nedávny prejav pozitívne, ak bol z jeho strany vedený skutočným zámerom odvážne sa oslobodiť od pút minulosti,“ citovala Kim štátna agentúra KCNA.

Video
Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR

KĽDR a Japonsko podľa nej „môžu otvoriť novú spoločnú budúcnosť“, to však bude záležať na krokoch Tokia vrátane uzatvorenia dlhodobého problému s únosmi japonských občanov Severnou Kóreou v 70. a 80. rokoch minulého storočia. „Nebude dôvod, aby sa obe krajiny nezblížili a deň návštevy premiéra v Pchjongjangu by tak mohol nastať,“ uviedla Kim.

Stíhačka F-35 Čítajte viac Soul varoval Kima, vojnou hrozí pád jeho režimu. Ako prvé udrú na KĽDR stíhačky F-35

KĽDR v roku 2002 priznala, že vyslala svojich agentov, aby medzi rokmi 1970 a 1980 uniesli 13 Japoncov a prinútili ich pomáhať pri výcviku špiónov v japonskom jazyku a zvykoch. Únosy v Japonsku stále silnou a citlivou záležitosťou a v krajine naďalej existujú podozrenia, že do KĽDR uniesli viac Japoncov, ako sa oficiálne priznalo.

Kišida vlani v prejave pred Valným zhromaždením OSN vyjadril vôľu stretnúť sa s vodcom KĽDR bez predchádzajúcich podmienok. Tokio je podľa neho pripravené vyriešiť všetky problematické záležitosti vrátane únosov.

Video
Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA

Bývalý japonský premiér Džuničiró Koizumi v roku 2002 navštívil Pchjongjang a stretol sa s otcom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-ilom. Schôdzkou sa mala pôvodne odštartovať normalizácia vzťahov, pričom Japonsko navrhlo Pchjongjangu ekonomickú podporu.

Výsledkom Koizumiho cesty bola repatriácia piatich Japoncov a ďalšia návšteva japonského premiéra. Diplomatické rokovania však stroskotali, a to aj pre obavy Tokia, že KĽDR sa nevyjadrila k obetiam únosov.

Rusko KĽDR Turisti prví príchod pandémia Čítajte viac Severná Kórea privítala ruských turistov, vôbec prvých od covidovej pandémie
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Severná Kórea #Kim Čong-un