Breivik žaloval nórsky štát kvôli samoväzbe. Neuspel

Nórsky pravicový extrémista Anders Breivik neuspel so žalobou na nórsky štát, ktorou sa snažil dosiahnuť ukončenie svojej samoväzby a izolácie od vonkajšieho sveta.

15.02.2024 17:38 , aktualizované: 18:58
Anders Breivik Foto: ,
Nórsky pravicový extrémista Anders Breivik na súde v nórsko Tyristrande,
debata

„Obvodný súd v Osle po celkovom vyhodnotení dospel k záveru, že Breivikove podmienky výkonu trestu nie sú porušením ľudských práv,“ cituje agentúra Reuters z vyhlásenia súdu.

V júli 2011 zabil osem ľudí pri bombovom útoku vo vládnej štvrti v Osle a vzápätí v tábore sociálnodemokra­tickej mládeže na ostrove Utöya postrieľal ďalších 69 osôb. V auguste 2012 bol odsúdený na 21-ročný trest odňatia slobody, ktorý môže byť predlžovaný až na doživotie, kým bude považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

Breivik štát zažaloval tento rok v januári. Proces sa konal vo väznici s najvyšším stupňom stráženia, kde si odpykáva trest a ktorá sa nachádza na brehu jazera Tyrifjorden, v ktorom leží ostrov Utöya.

Breivik vypovedal, že je mu ľúto, čo urobil. Keď hovoril o tom, že jeho život v samoväzbe je ako zlý sen, kvôli ktorému každý deň premýšľa nad samovraždou, začal plakať. Avšak podľa jednej z autoriek posudku jeho psychického stavu Breivik netrpí depresiou ani nemá samovražedné sklony a darí sa mu veľmi dobre.

breivik Čítajte viac Stýka sa len dozorcami. Nórsky extrémista Breivik znovu žaluje vládu
debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik