Viceprezidentka USA v Mníchove uistila o amerických záväzkoch voči NATO

Spojené štáty sa jasne hlásia k záväzku Severoatlantickej aliancie, keď je útok na jedného člena považovaný za útok na všetkých. Dnes to v prejave na úvod Mníchovskej bezpečnostnej konferencie vyhlásila viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

16.02.2024 15:25
Kamala Harrisová Foto: ,
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová počas prejavu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 16. februára 2024
debata (5)

Povedala tiež, že vedúce postavenie USA vo svete je v záujme Američanov a že Spojené štáty pod vedením prezidenta Joea Bidena budú brániť demokratické hodnoty doma aj v zahraničí.

Dodala, že Biden je odhodlaný naďalej stát na strane Ukrajiny v jej obrane pred ruskou inváziou.

„Záväzok kolektívnej obrany NATO je nemenný,“ zdôraznila Harrisová. Očividne tak reagovala na nadchádzajúce prezidentské voľby v USA, kedy sa o republikánsku prezidentskú nomináciu usiluje niekdajšia hlava štátu Donald Trump.

Trump by na neplatičov v NATO pohnal Rusov
Video
Zdroj: C-SPAN

Jeho postoj k NATO je vnímaný ako kontroverzný. Trump sám nedávno spochybnil americké spojenecké záväzky, keď na predvolebnom zhromaždení naznačil, že by USA pod jeho vedením neprišli na pomoc aliančnej krajine, ktorá na vlastnú obranu nevydáva dostatočné finančné prostriedky.

Trump Čítajte viac Môže Trump spôsobiť zánik NATO? Európu by nechal napospas Rusku

V prejave v Mníchove Harrisová povedala, že otázky a pochybnosti o budúcom zapojení USA do svetového diania plne chápe. „Túto otázku si musia odpovedať aj sami Američania. Musí si odpovedať, či je v ich záujme brániť mier a prosperitu vo svete,“ povedala o novembrových prezidentských voľbách v USA.

„Ja aj prezident Biden sme presvedčení, že je v záujme Američanov, aby si Spojené štáty udržali vo svete vedúce postavenie,“ zdôraznila. Varovala, že uzavretie sa do seba pre USA nebude znamenať zaistenie bezpečnosti.

Harrisová ocenila európsku podporu Ukrajine, ktorá sa dva roky bráni ruskej invázii. Sľúbila, že USA za prezidenta Bidena zostanú na strane napadnutej krajiny. „Rusko na Ukrajine zaznamenalo značné straty,“ uviedla s tým, že ruská armáda prišla o dve tretiny tankov, 300-tisíc vojakov a niekoľko lodí čiernomorskej flotily. Dodala, že Rusko musí za škody, ktoré na Ukrajine spáchalo, zaplatiť.

V príhovore sa americká viceprezidentka venovala aj dianiu na Blízkom východe, kde Izrael po minuloročnom teroristickom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas podniká vojenskú operáciu v Pásme Gazy. USA sa podľa Harrisovej usilujú o mierové riešenie, ktoré zaručí Izraelu bezpečnosť a znemožní Hamasu ovládať Pásmo Gazy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Kamala Harrisová