Tisíce Maďarov protestovali v Budapešti po afére amnestie v pedofilnej kauze

Tisíce ľudí sa zhromaždili v piatok večer na budapeštianskom Námestí hrdinov na demonštrácii, ktorá bola reakciou na prezidentskú amnestiu pre človeka zapleteného do pedofilnej kauzy a na politické súvislosti tohto škandálu. Protest zorganizovali na sociálnych sieťach influenceri. Podľa internetového vydania denníka Népszava sa na nej zúčastnilo zhruba 50 000 ľudí. Okolie neďalekého sídla vládnej strany Fidesz uzatvorila polícia, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

16.02.2024 20:22 , aktualizované: 22:25
debata (11)

Niekoľko desiatok protestujúcich, ktorí podľa servera hang.hu skandovali heslá „pedofidesz!“ a „Orbán zmizni!“, sa snažilo preraziť policajný kordón a dostať sa k sídlu Fideszu na Lendvaiho ulici. Príslušníci zásahovej polície ich však vytlačili, k vážnejším incidentom napokon nedošlo.

Na Námestí hrdinov zostala asi stovka demonštrantov, viacerí z nich kričali „Špinavý Fidesz!“. Policajti odchádzajúcich účastníkov zhromaždenia púšťali do podchodu stanice metra iba po skupinkách.

Tisíce ľudí sa zhromaždili v piatok večer na...
Tisíce ľudí sa zhromaždili v piatok večer na...
+1Tisíce ľudí sa zhromaždili v piatok večer na...

V prejavoch piatkového protestu zaznelo, že cieľom zhromaždenia nie je povalenie vlády, ale poukázanie na chyby fungovania systému. Rečníci protestovali proti udeleniu amnestie násilníkom, vyjadrili solidaritu s obeťami pedofílie a vyzývali na zmeny v spoločnosti.

Orban Novakova Čítajte viac Začne sa po pedofilnom škandále droliť Orbánov monolit?

„Udalosti posledných dní nás podnietili k tomu, aby sme opustili online priestor spoločne. Je veľmi nesprávne, že maďarský verejný život pozostáva z podnecovania a nenávisti,“ uviedli organizátori protestu. Podľa nich bol pod zámienkou pápežskej návštevy prepustený muž, ktorý bol aktívnym sprostredkovateľom násilníka. „Bol prepustený (z väzenia) s prezidentskou milosťou, dostal morálny certifikát a kedykoľvek môže opäť pracovať s deťmi,“ upozornili pred protestným zhromaždením organizátori, ktorí vyzvali, aby účastníci neprišli so žiadnymi straníckymi vlajkami.

Niekoľko občianskych organizácií avizovalo na budúcu stredu protestný pochod k úradu vlády. „Nech zmiznú všetci tí, ktorí sú hrozbou pre naše deti, mládež a pre našu vlasť!“ uviedli vo výzve organizátori.

Viktor Orbán Čítajte viac Žiadna milosť pedokriminálnikom. Orbán chce meniť maďarskú ústavu

Hlavná iniciátorka demonštrácie, influencerka Edina Pottyondy, podčiarkla, že to, čo sa stalo, presahuje osobu a zodpovednosť prezidentky Katalin Novákovej a bývalej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej. Obe odstúpili z funkcií, čím vyvodili svoju politickú zodpovednosť. „Najzraniteľnejšie deti s tragickým osudom sklamal štát, keď ich zveril do rúk násilníckeho riaditeľa ústavu,“ dodala Pottyondy.

Na zodpovednosť Orbánovho režimu poukázal verejne aj bývalý manžel Vargovej Péter Magyar, ktorý na protest proti praktikám vlády odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Magyar minulú nedeľu v rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube kritizujúci politický režim naznačil, že skutoční páchatelia zapletení do škandálu zneužívania detí nie sú verejne viditeľní. „Polovicu krajiny má v rukách zopár rodín, a to nie je správne,“ vyhlásil Magyar.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #pedofilný škandál