Pri pobreží Jemenu poškodil výbuch nákladnú loď, podozriví sú húsíovia

Jemenských povstalcov húsíov podozrievajú z ďalšieho útoku na loď v Červenom mori. Správy o poškodení plavidla prišli v noci na pondelok po tom, ako americká armáda potvrdila ďalšie nálety na ciele húsíov.

19.02.2024 08:25 , aktualizované: 13:49
Húsíovia / Jemen / Foto: ,
Jemenskí povstalci, tzv. húsíovia v jemenskom hlavnom meste Saná počas pochodu na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy, 16. februára 2024
debata (7)

Na lodi plaviacej sa pod vlajkou Belize vznikli škody po nedeľňajšom výbuchu v jej „tesnej blízkosti“, uviedlo operačné stredisko Britskej organizácie pre námorný obchod (UKMTO). Posádka bola podľa neho v poriadku.

Súkromná bezpečnostná firma Ambrey informovala, že nákladné plavidlo registrované v Británii a prevádzkované libanonskou spoločnosťou smerovalo zo Spojených arabských emirátov do Bulharska. K útoku došlo v prielive Báb al-Mandab, spájajúcom Červené more s Adenským zálivom.

Americká nákladná loď oznámila pri pobreží Jemenu útok raketami

Americká nákladná loď v pondelok oznámila, že sa pri pobreží Jemenu stala terčom útoku raketami a žiadala vojenskú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Americká loď na sypaný náklad plaviaca sa pod vlajkou Grécka žiadala o vojenskú pomoc a uviedla, že na ňu zaútočili raketami,“ uviedla bezpečnostná firma Ambrey. Žiadny člen posádky lode neutrpel zranenia.

Jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra opakovane útočia na lode v Červenom mori a okolitých vodách, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy. Ohrozuje to lodnú dopravu na kľúčovej obchodnej trase medzi Áziou, Blízkym východom a Európou.

Armáda USA v nedeľu večer oznámila, že uskutočnila ďalších päť vzdušných úderov na vojenské ciele húsíov. Zamerané boli na mobilné protilodné strely, bezpilotný čln s výbušninami a podmorský dron – prvý, ktorý povstalci nasadili od konca októbra minulého roka.

husiovia Čítajte viac Zničili 11 cieľov. USA opäť útočili na pozície povstalcov v Jemene
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #nákladná loď #húsíovia