Traktory z Prahy odišli, časť ľudí demonštrovala pri Snemovni proti vláde

Poľnohospodári so svojou technikou podľa českej polície odišli z hlavného mesta, premávka po pražskej magistrále je opäť plynulá. Časť ľudí zamierila na Malostranské námestie, kde sa situácia vyostrila a museli tam zasahovať aj ťažkoodenci. Niektorí poľnohospodári hovoria o ukradnutom proteste. Od pokračujúcej demonštrácie namierenej proti vláde sa dištancovali a z Prahy odišli, informuje spravodajkyňa TASR.

19.02.2024 10:30 , aktualizované: 17:26
debata (9)
Farmári protestujú aj v Bruseli. Obkľúčili Európsku úniu
Video
Protest farmártov v Bruseli. / Zdroj: TV Pravda

Polícia o postupnom uvoľňovaní magistrály informovala krátko popoludní, hoci organizátori avizovali, že na mieste zotrvajú do 15.00 hod a následne budú do utorka protestovať pred Úradom vlády a do štvrtka na Malostranskom námestí. Časť farmárov však podľa niektorých médií odišla z Prahy nahnevaná.

Koordinátor protestu pre okolie miest Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý vo vysielaní stanice ČT24 vyhlásil, že im protest „ukradli“. Farmári podľa neho chceli len pokojne poukázať na ťažkosti v ich sektore a nie kričať protivládne heslá, ako to časť demonštrantov robila. Po tom, ako ministrovi pôdohospodárstva odovzdali svoje požiadavky, preto z hlavného mesta odišli.

Protestná jazda českých poľnohospodárov v... Foto: TASR, Barbora Vizvárová
ČR Praha poľnohospodári protest traktory blokáda Protestná jazda českých poľnohospodárov v Prahe. Plánujú zablokovať pražskú magistrálu pred ministerstvom pôdohospodárstva a zhromaždiť sa chcú aj pred Úradom vlády a neďaleko Poslaneckej snemovne českého parlamentu. Praha, 19. februára 2024.

Hlučnejšia časť demonštrujúcich, ktorá prišla prevažne osobnými autami, potom zamierila na Malostranské námestie. Tam sa niektorí dostali do konfliktu s ich odporcami, ktorí niesli vlajky EÚ a Ukrajiny. Podľa servera Novinky.cz na nich demonštranti pokrikovali heslá ako „Zdochnite!“, „Do plynu,“ či „Hoďte ich pod električku!“. Obe skupiny od seba museli oddeliť ťažkoodenci, nikto sa pri tom nezranil.

Český minister pôdohospodárstva útoky odsúdil. „Podobné výroky sú neakceptovateľné a jednoznačne ich odsudzujem!! Bohužiaľ tým v očiach verejnosti časť demonštrantov poškodzuje samotných poľnohospodárov,“ napísal na sociálnej sieti X. „Chápem, že väčšia časť ich popoludní odišla a od ďalšieho priebehu protestov sa dištancovala. Toto nemá s poľnohospodár­stvom nič spoločné,“ dodal šéf agrorezortu.

Protest poľnohospodárov v Prahe. Polícia dozerá... Foto: TASR, Barbora Vizvárová
ČR Praha poľnohospodári protest traktory blokáda Protest poľnohospodárov v Prahe. Polícia dozerá na protest pred ministerstvom pôdohodpodárstva 19. februára 2024.

Podľa ministra pôdohospodárstva Marka Výborného organizátori demonštrácie zneužili časť nespokojných poľnohospodárov na svoje vlastné, často politické záujmy.

Primátor hlavného mesta Bohuslav Svoboda sa ľuďom poďakoval za trpezlivosť. Vďaka tomu, že vypočuli výzvu mesta a necestovali doň v pondelok autom, podľa neho nenastali výraznejšie komplikácie v doprave. „Vďaka vám nekolabovala doprava a všeobecne bola v metropole premávka ako cez víkend,“ dodal magistrát s tým, že problémy sa vyskytli len v skorých ranných hodinách na niektorých príjazdoch do Prahy.

Pondelkový protest organizuje Odborový zväz pracovníkov poľnohospodárstva a výživy, Asociácia slobodných odborov Bohumíra Dufka a tiež Zdeněk Jandejsek, predseda predstavenstva konglomerátu Rabbit. Český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ho označil za agrobaróna.

Farmári / Traktor / Čítajte aj Na traktory! Farmári strednej a východnej Európy vyjdú 22. februára do ulíc

Veľké odborové organizácie ako Agrárna komora, Poľnohospodársky zväz a Asociácia súkromného poľnohospodárstva sa od akcie dištancovali. S požiadavkami tohto protestu sa nestotožňujú a chcú sa zapojiť až do štvrtkového medzinárodného protestu, ktorý bude aj na hraniciach so SR.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #traktory #protest farmárov