Po Švajčiarsku ďalšia neutrálna krajina Európy investuje do obrany miliardy

Rakúske ozbrojené sily pokračujú s vyzbrojovaním. Tamojšia ministerka obrany Klaudia Tannerová oznámila nákup ďalších 225 obrnených transportérov Pandur Evolution za 1,8 miliardy eur. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

19.02.2024 19:03
Klaudia Tannerová Foto: ,
Rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová.
debata (36)

Tannerová o nákupe informovala na tlačovej konferencii po podpise kontraktu so zbrojárskou spoločnosťou General Dynamics European Land Systems vo Viedni.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer vysvetlil, že proces zbrojenia má napraviť chyby z minulosti. Podľa DPA ide o najväčší balík pre pozemné sily za posledných 20 rokov.

Tanky so stopami bojov. Ukrajinci odchádzajú z Avdijivky
Video

„Musíme zaistiť, aby neutralita zostala dôveryhodne obhájiteľná,“ dodal Nehammer s tým, že do výroby obrnených vozidiel je zapojených vyše 200 rakúskych spoločností, čím zdôraznil ekonomický dosah kúpy.

Podľa rakúskej armády sú transportéry Pandur Evolution odolné voči šrapnelom a mínam či paľbe zo strelných zbraní. Sú charakteristické mobilitou a vysokou rýchlosťou a používa ich pechota. Krajina má v súčasnosti k dispozícii viac ako 100 týchto vozidiel.

Ukrajina, Rusko, Charkov Čítajte viac 'Je to naša krajina a naše nebo.' Ukrajinci za tri dni zlikvidovali šesť ruských moderných lietadiel

Rakúsko nie je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi začalo výrazne posilňovať svoje ozbrojené zložky.

Globálna nestabilita

Podobne ako Viedeň, aj neutrálne Švajčiarsko schválilo minulý týždeň plán a počas nasledujúcich štyroch rokov zvýši výdavky na obranu o 19 percent, pričom za dôvod označila nárast globálnej nestability, ku ktorému prispela vojna na Ukrajine či Blízkom východe. Švajčiarska armáda plánuje zvýšiť výdavkový strop na obranu na 25,8 miliardy švajčiarskych frankov (27,2 miliardy eur) v rokoch 2025 až 2028. V predchád­zajúcom štvorročnom období to bolo 21,7 miliardy frankov (22,8 miliardy e­ur).

Trump by na neplatičov v NATO pohnal Rusov
Video

„V dôsledku opatrení na znižovanie nákladov počas posledných 30 rokov došlo k oslabeniu armády, a jej obnova nejaký čas potrvá… je to fakt, ktorý sa dá sledovať od pádu Berlínskeho múru,“ povedala švajčiarska ministerka obrany Viola Amherdová, ktorá je tento rok na základe rotačného princípu aj prezidentkou Švajčiarska.

Tank / Leopard 2A6 / NATO / Nemecko / Čítajte viac Ak Putin porazí Ukrajinu, zaútočí na EÚ. Rusko je už raz také, varuje Gruzínsko
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #NATO #Švajčiarsko #vojna na Ukrajine #výdavky na obranu