Koniec banánovej vojny. Ekvádor ustúpil od plánu odovzdať Kyjevu cez USA zbrane

Ekvádor ustúpil od svojho plánu odovzdať Ukrajine cez Spojené štáty zbrane sovietskej výroby. Vyplýva to z vyjadrenia ekvádorskej ministerky zahraničných vecí Gabriely Sommerfeldovej.

20.02.2024 09:49
debata (7)

Pôvodný plán vyvolal roztržku medzi Quitom a Moskvou. Ekvádorský prezident Daniel Noboa v januári oznámil, že Ekvádor súhlasil s výmenou svojho zastaraného vojenského vybavenia sovietskej výroby za nové americké zbrane v hodnote približne 200 miliónov dolárov.

Video
Ukrajincom pomôžu nájsť Rusov. Kanada posiela drony Nebeský ranger

Quito plánovalo odovzdať Washingtonu šesť vojenských vrtuľníkov, raketomety dlhého doletu a systémy protivzdušnej obrany. Toto vojenské vybavenie mali Spojené štáty následne poslať Ukrajine.

Najnovšie vyhlásenie ekvádorskej vlády však ukazuje, že krajina z plánu vycúvala. „Ekvádor nebude posielať vojenský materiál do krajiny, ktorá je zapojená do medzinárodného ozbrojeného konfliktu,“ povedala Sommerfeldová.

Moskva pôvodnú dohodu medzi USA a Ekvádorom kritizovala a reagovala na ňu zákazom dovozu banánov a kvetov od niektorých ekvádorských firiem s odvolaním na zistenie výskytu škodcov.

Ekvádor je najväčším svetovým vývozcom banánov a jedným z najväčších vývozcov kvetov, najmä ruží. Ekvádorská ministerka obchodu Sonsoles Garciová minulý týždeň informovala, že Rusko zrušilo embargo na dovoz banánov od piatich firiem.

banan, peru Čítajte viac Rusi vyhlásili banánovú vojnu. Zúria, lebo Američania uchmatnú ich zbrane
7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Ekvádor #Ukrajina #vojna na Ukrajine