Najmenej od júna. Krajne pravicovej AfD klesajú preferencie, stále je však pred Scholzom

Podpora nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) klesla na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho júna. Z prieskumov zverejnených v utorok vyplýva, že AfD by aktuálne podporilo len 17 percent voličov, informuje agentúra DPA.

20.02.2024 23:29
Alternatíva pre Nemecko / AfD / Foto: ,
Protest proti krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko v Berlíne 21. januára 2024
debata (2)

Prieskum zostavil výskumný inštitút Forsa na žiadosť televízií RTL/ntv. Zúčastnilo sa ho viac ako 2500 respondentov.

Oproti minulotýždňovému prieskumu AfD stratila jeden percentuálny bod. Podľa ntv tak dosiahla svoje najnižšie skóre v prieskumoch verejnej mienky od júna minulého roka.

V prípade, že by sa voľby konali v nedeľu, opozičná Kresťanskodemo­kratická únia (CDU/CSU) by získala 30 percent. Novú populistickú stranu, Alianciu Sahry Wagenknechtovej (BSW), by podporili štyri percentá voličov.

Masové protesty proti krajne pravicovej AfD

Organizátori ohlásili od piatka do nedele protestné akcie na približne 100 miestach po celom Nemecku.

Fotogaléria
Ľudia počas protestu proti krajne pravicovej...
Ľudia počas protestu proti krajne pravicovej...
+6Ľudia počas protestu proti krajne pravicovej...

Liberálna Slobodná demokratická strana (FDP), partner v koaličnej vláde spolkového kancelára Olafa Scholza, by si podľa prieskumu polepšila o jedno percento a prvýkrát za uplynulý rok by dosiahla 5-percentné volebné kvórum, aby sa dostala do parlamentu.

Scholzovi sociálni demokrati (SPD) by získali 15 percent, zatiaľ čo koaličná strana Zelených 14 percent a opozičná strana Ľavica tri percentá. V porovnaní s minulotýždňovým prieskumom sa ich podpora nezmenila.

skinheadi, neonacista, fašista, bejzbalová pálka Čítajte viac Tvrdosť a prevencia. Nemecko ohlásilo ťaženie proti pravicovému extrémizmu

V Nemecku sa v posledných týždňov konala vlna masívnych protestov proti krajne pravicovému extrémizmu a rasizmu. Do ulíc miest vrátane metropoly Berlín vyšli stovky tisíc ľudí, aby vyjadrili svoj postoj a nesúhlas aj so stranou AfD.

Spúšťačom celoštátnej vlny protestov bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z AfD, CDU a Únie hodnôt v Postupime.

Europsky parlament, pr, nepouzivat Čítajte viac Prieskum: Francúzsku krajnú pravicu čaká vo voľbách do EP historický úspech

Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na tejto schôdzke hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #CDU/CSU #Alternatíva pre Nemecko #AfD #Olaf Scholz