Prieskum: Francúzsku krajnú pravicu čaká vo voľbách do EP historický úspech

Francúzska krajná pravica v júnových voľbách do Európskeho parlamentu zrejme dosiahne historický úspech. Vyplýva to z nového prieskumu poradenskej spoločnosti Portland Communications, ktorý si nechal vypracovať server Politico, podľa ktorého výsledky prinášajú znepokojujúci signál pre zástupcov centristických strán kandidujúcich do EP.

13.02.2024 11:33
debata (1)

Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie (RN), vedená odchádzajúcim europoslancom Jordanom Bardellou, by podľa prieskumu mohla získať 33 percent hlasov. Stranu Znovudobytie, ktorú založil odporca islamu a neúspešný prezidentský kandidát Éric Zemmour, by podporilo šesť percent voličov.

Národné združenie by v prípade avizovaného výsledku viac ako dvojnásobne prekonalo centristickú koalíciu Spolu (Ensemble), ktorej súčasťou je aj strana Obnova francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Koalícia by podľa prieskumu mala mať len 14 percent hlasov.

Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac V Mníchove sa pochodovalo proti rasizmu, organizátori hovoria o 300-tisícovej účasti

Spoločnosť vykonala on-line prieskum v polovici januára, vo chvíli, keď Francúzskom zmietali rozsiahle protesty poľnohospodárov; ankety sa zúčastnilo 1034 osôb predstavujúcich reprezentatívnu vzorku. Rovnaké dotazovanie spoločnosť uskutočnila aj medzi respondentmi v Taliansku, Holandsku, Nemecku a Poľsku, kde zistila podobné výsledky na obdobne veľkých vzorkách.

Očakáva sa, že krajne pravicové strany dosiahnu výrazné zisky všade okrem Poľska, kde liberálna Občianska koalícia premiéra Donalda Tuska podľa prognóz obdrží 35 percent hlasov. V Nemecku prieskumy pravicovo populistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) predpovedajú zisk 17 percent hlasov, teda viac ako 11 percent v eurovoľbách v roku 2019.

SNS, kandidátka, Andrej Danko, Tomáš Taraba, Michal Radačovský, Rudolf Huliak Čítajte viac Radačovský v europarlamente: Ak sa my Slovania spojíme, zo západnej Európy urobíme trávnik
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #voľby do Európskeho parlamentu #krajná pravica v Európe